Дачић: Очекујем успешну недељу за Србију у УН

Први потпредседник владе Ивица Дачић најавио је у Њујорку бројне дипломатске активности наше делегације током заседања Генералне скупштине Уједињених нација ове седмице. Шеф српске дипломатије већ учествовао на скупу о проблему дрога, којем је председавао Доналд Трамп.

"Биће ово веома напорна недеља али ја очекујем и једна веома успешна недеља за нас из Србије, нарочито за нас који се бавимо питањем Косова и Метохије", рекао је Ивица Дачић.

Додао је да данас почињу активности на Генералној скупштини УН, највећем мултилатералном скупу на свету у једној години где су присутни сви шефови држава, влада, као и министри спољних послова из целог света.

"То намеће велики списак обавеза, читав низ билатералних састанака што ће бити суштина мог боравка овде на Генералној скупштини УН", рекао је Дачић и додао да ће се данас сусрести са представницима земљама које су важне за наш територијални интегритет и суверенитет.

Навео је да се састао са председником Јужноафричке Републике и најавио сусрет са шефовима дипломатије Гане и Самое.

"Такође, већ смо уговорили више од 30 билатералних састанака за ових неколико дана а биће их и више", рекао је Дачић.

Састанак о проблему дрога, председаваo Трамп

Иначе, Дачић је присуствовао састанку посвећеном светском проблему дрога, који организују САД, а којем је председавао амерички председник Доналд Трамп.

Доналд Трамп је на скупу позвао свет на глобалну акцију против илегалне трговине и коришћења дроге.

"Данас обећавамо да ћемо се борити против епидемије дроге заједно", рекао је Трамп, преноси АП.

Додао је да "зло зависности од дроге наставља да односи много живота у Сједињеним Државама и широм света".

Дачић наводи да су, осим одржавања овог скупа, почели и разни пратећи догађаји – попут скупа посвећеном стогодишњици рођења Нелсона Манделе, односно одрживом развоју.

На маргинама Генералне скупштине УН биће одржан и низ скупова који се односе на регионално представљање, као што су сусрети које организују високи комесар Јохане Хан и висока представница ЕУ Федерика Могерини, најавио је Дачић.

Претходно је из Министарства спољних послова саопштено да ће Дачић у Њујорку имати прилике да упозна саговорнике са политиком Владе Србије, токовима привредних реформи које се спроводе у Србији, као и процесом дијалога између Београда и Приштине и европским интеграцијама Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво