Влада усвојила Предлог закона о заштити података о личности

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о заштити података о личности, који за циљ има унапређење међународне размене података и заштите података о личности, као и усклађивања домаћег законодавства са новим прописима ЕУ у овој области.

Грађани имају све већу потребу да заштите своје податке због све чешћих злоупотреба – као што су ЈМБГ, број личне карте или банковног рачуна, подаци о физичком изгледу и навикама, биометријски подаци, броја телефона, ИП адресе, лозинке или најчешће адресе које посећују на интернету, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Законом се знатно унапређује заштита података о личности грађана, како у домаћем правном систему, тако и у односу на изношење података у треће земље.

Сви подаци о личности грађана Србије ће тако бити заштићени на једнак начин, као и у државама чланицама ЕУ.

Доношење новог закона представља такође једну од обавеза Републике Србије у процесу придруживања Европској унији, али и произлази из чињенице да текст важећег закона није значајно мењан током скоро девет година примене.

Од доношења тренутних законских решења до данас дошло је до убрзаног развоја информационих технологија, због чега постоји потреба да се права лица на које се подаци односе додатно заштите, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара