Солана: У решавању питања КиМ кључну улогу имају Београд и Приштина

Није на Европској унији да диктира услове за решење питања Косова и јасно је да ће за било какав споразум о томе кључну улогу играти локалне власти, сматра бивши генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

"Радећи последњих неколико месеци са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи убрзали су преговоре о томе, са циљем да се постигне коначан, свеобухватан и правнообавезујући споразум", објашњава Солана свој став у тексту на порталу Проџект синдикејт под називом "Добар подстрек за Балкан", преноси у пресклипингу Унмик.

Како напомиње, и Београд и Приштина свесни су да их "статус кво" скупо кошта јер кочи њихове тежње за чланством у Европској унији и намеће велики терет њиховим економијама.

"У овој фази дијалога, кључно је да преовладају опрез и умереност. Заоставштина Вучића и Тачија зависиће највећим делом од њихове спремности да формулишу реалистичне предлоге, који су у складу са фундаменталним вредностима Европске уније", наводи Солана.

Ово је, према његовим речима, прилика за обе стране да извуку максимум из својих позиција и мудро делају, по угледу на владе Грчке и Македоније.

Када је реч о спору између Грчке и Македоније, Солана успех две владе да постигну споразум о промени имена Македоније карактерише као "налет свежег ваздуха", а импликације тог споразма, по његовом мишљењу, јасно се виде у тексту референдумског питања које гласи "Да ли подржавате чланство у ЕУ и НАТО-у прихватајући споразум између Републике Македоније и Републике Грчке".

Тврди да су македонски премијер Зоран Заев и његов грчки колега Алексис Ципрас показали "изузетну одважност и одговоран начин лидерства како би постигли овај споразум".

"Обојица су морали да потроше велики део политичког капитала суочавајући се са унутрашњим националистичким снагама и неповерењем које су шириле опозиционе странке", наводи Солана.

Према његовом мишљењу, сада је време да се поберу плодови напорног дипломатског рада на Балканском полуострву, а било би истовремено иронично и задовољавајуће "видети регион разорен етничким сукобима и национализмом како гради мостове у време када толико пуно других граде зидове".

"Преспански споразум представља одржив модел решавања спорова и на другим местима зато што оличава холистички приступ решавању спорова, заснован на обећању о обостраној користи... Балкану, и не само Балкану, потребан је нови наратив заснован на правим приоритетима народа, а то је управо оно што Преспански споразум пружа", закључује Солана.

Солана је на функцији генералног секретара НАТО-а био током бомбардовања Србије 1999. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво