СРС тражи оцену уставности Закона о пресађивању органа

Српска радикална странка је поднела иницијативу за оцену уставности Закона о пресађивању људских органа Уставном суду Србије, изјавио је шеф посланика Војислав Шешељ.

Војислав Шешељ је новинарима у Скупштини рекао да радикали сматрају да је тај закон, који је ступио на снагу 2. августа ове године, противуставан и да гази основна људска права, попут права на живот и лично достојанство, те да је министар здравља Златибор Лончар "преварио" скупштину и грађане, јер, како је додао, органи се узимају са живих, а не са мртвих људи.

"Са мртвих може да се узме само рожњача и евентуално парче коже. Сви остали органи се узимају са живих људи. Ко је тај ко ће преузати улогу Бога и каже овај човек више није жив, а срце му још увек куца, а мозак уништен? Видите колико људи у скупштини функционише, а да мозга немају?", прокоментарисао је иронично Шешељ.

Шешељ је навео да се у САД дешавало да неког прогласе мртвим, да нема трагова мождане активности, а да се човек пробуди или буде полусвестан.

"Али не можете да кажете ако је човек полусвестан да није жив. Зато сматрамо да не сме да се дозволи да се узимају органи са тела људи који за живота нису потписали сагласност у случају мождане смрти или ако не дозволи породица, а не да се претпоставља сагласност", рекао је Шешељ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво