Део опозиције критикује предложене измене закона о пензијама

Посланици политичких странака које чине Савез за Србију критиковали су измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, а шеф посланика Демократске странке Горан Ћирић каже да се укидањем формуле о усклађивању пензија потпуно "ломи" пензијски систем.

Горан Ћирић је на заједничкој конференцији за новинаре у парламенту са лидером Двери Бошком Обрадовићем и фунцкионерима Народне странке Мирославом Алексићем и Сандом Рашковић Ивић казао да за њихове посланичке клубове нису прихватљиве предложене измене.

Каже да нема одговора на питање, а ни члана у изменама закона који дефинише начин враћања одузетих средстава пензионерима, а процењује се да је то око 200 милиона евра годишње.

"Потребно је да добијемо предлог и од министарства финансија и од владе о начину и динамици на који ће се враћати та средства. Стара девизна штедња морала је да се враћа 15 година, потребно је дакле дефинисати те услове", рекао је Ћирић.

Када је реч о усклађивању пензија, Ћирић каже да више не постоји системско решење, него се уводи дискреционо право владе да одлучује о томе како ће се пензије усклађивати.

Санда Рашковић Ивић је рекла да ће од народа тражити подршку за три ствари - да се пензионерима врате одузета средства, да се успостави формула за усклађивање пензија два пута годишње,а не да то буде "милостиња владе" и да се уведу минималне пензије које би се усаглашавале са трошковима живота и БДП-ом два пута годишње.

Бошко Обрадовић је навео да ће посланичке групе које су у Савезу за Србију бити аутономни, али да ће заједнички наступати када је реч о темама за које су постигли сагласност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво