Ђорђевић: Октобарска пензија без умањења

На ванредној седници посланици разматрају предлог Владе о укидању Закона о привременом умањењу пензија. Министар Зоран Ђорђевић рекао да ће октобарска пензија бити исплаћена без умањења. На седници се расправља и о царинској контроли и образовању. Стари студенти добиће још годину дана да заврше студије, поручује министар просвете. СРС и Двери критиковали обједињавање расправе.

Скупштина Србије завршила је рад, а расправу о више законских предлога наставиће у понедељак, 24. септембра, у 10 часова.

На данашњој расправи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је ће октобарска пензија бити исплаћена пензионерима без умањења.

Како је рекао у Скупштини Србије, ступањем на снагу измена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању биће укинуте формуле за усклађивање пензија, односно престаје да важи закон о привременом смањењу пензија. 

Министар је навео пример да ако је у октобру 2014. године неко примао пензију од 50.000 динара, сада ће добити 53.954 динара.

За кориснике пензија установљава се могућност повећања примања новчаног износа као увећања уз пензију, у зависности од економских кретања и финансијских могућности буџета Србије, уз ограничење да ова средства не могу бити већа од 0,3 одсто БДП-а на годишњем нивоу. 

У овом моменту то износи нешто мало изнад милијарде динара месечно, рекао је министар.

Ђорђевић је образлажући измене и допуне закона навео да оне предвиђају и промену начина обрачуна висине превремене старосне пензије за осигуранике којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, такозвани бенифицирани радни стаж.

За оне који одлазе у превремену пензију то ће значити да се пенали за све осигуранике рачунају у односу на снижену старосну границу. 

Како се наводи у образложењу закона, на овај начин се праведније обрачунава висина превремене старосне пензије за ове осигуранике, јер се узима у обзир за њих снижена старосна граница, а не општа старосна граница као што је било до сада.

Министар Ђорђевић  је изјавио да је кључни разлог за потребу ребаланса финансијског плана ПИО фонда укидање Закона о привременом уређењу пензија, јер је потребан виши износ намењен за исплату нето пензија, а у оквиру реалних прихода и буџета.

За исплате пензија након престанка важења Закона о привременом уређењу пензија, почев од исплате пензија за октобар 2018. године, за октобар и новембар, потребна су, како каже, додатна средства од 4,64 милијарде динара, односно 2,32 милијарде динара месечно.

Опозиција: Укидањем формуле "ломи се" систем; Ђорђевић: Формула се не укида

Посланици опозиционих политичких странака које чине Савез за Србију критиковали су измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, а шеф посланика ДС Горан Ћирић оценио је да се укидањем формуле о усклађивању пензија потпуно "ломи" пензијски систем.

Рекао је и да нема одговора на питање, а ни члана у изменама закона који дефинише начин враћања одузетих средстава пензионерима, а процењује се да је то око 200 милиона евра годишње.

Министар Ђорђевић узвраћа да се формула не укида и да се Влади не дају дискрециона овлашћења, што истиче и у писму Фискалном савету.

"Нигде у предлогу закона не стоји одредба да се влади даје наведена надлежност нити ће бити укинута формула за усклађивање. Предлог закона не забрањује да се у прописе којима се уређује буџет угради формула о усклађивању пензије", нагласио је Ђорђевић.

Задовољна што се ипак укида умањење пензија опозиција захтева да се пензионерима врати одузети новац.

Пола милиона људи је платило цену ваших реформи и уместо да им се захваљујете треба да их обештетите, поручује Марко Ђуришић, шеф посланичке групе СДС-а.

Није одузето пензионерима оно што сте ви изгубили и уништили до 2013 године. Ако сам рекао да у буџету није било новца и да пензије нису имале одакле да се исплате онда питајте себе одакле ћете вратити пензионерима оно што сте им узели", одговара Ђуришићу Мали.

"Једноставније царинске процедуре за јачу трговину у рeгиону"

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да се Предлогом закона о потврђивању Додатног протокола 5 поједностављују поступци царинске и граничне контроле и подстиче трговина у региону.

Мали је у Скупштини Србије образлажући предложени закон рекао да су се чланице ЦЕФТА договориле да се одлука промењује од 1. јула 2019. године.

Према његовим речима, кључна решења Додатног протокола 5 јесу поједностављење контроле приликом царињења и смањења формалности, као и смањење броја извршених контрола на основу управљања и анализе ризика.

Међу решењима су и уједначавање захтева у вези с царинском документацијом, размена података која ће се обављати електронским путем, а у размену података поред царинских, укључени су, рекао је министар, и други инспекцијски органи.

Министар је, представљајући Предлог закона о потврђивању Уговора између Владе Србије и Владе Сан Марина о избегавању двоструког опорезивања и спречавања пореске евазије у односу на порезе на доходак, рекао да тај закон представља значајан допринос унапређењу сарадње и да стимулише улагања у оба смера.

Он је додао да се уговором отклања проблем двоструког опорезивања физичких и правних лица и да се обезбеђује сарадња пореских администрација.

Почетак примене предложеног закона се очекује од 1. јануара 2019. након потврђивања у парламентима Србије и Сан Марина. 

Шарчевић: Доста разлога да се измене закона донесу

Стари студенти добиће још годину дана да заврше студије, и то је предвиђено изменама и допунама Закона о високом образовању које су на дневном реду Скупштине Србије.

Продужење ће добити студенти који су факултет уписали по старом плану и програму, који су школовање морали да заврше до 30. септембра, али и "болоњци" који су потрошили максимум од осам година за четворогодишње студије.

"Доста је било разлога да се измене донесу, реч је о малом броју студената који је дошао до пред крај и којима би по старом програму било омогућемо да заврше студије. Иако смо пре две године били става да је то мало и непримерено, Министарство и (скупштински) Одбор за образовање сложили су се да је та једна година педагошки добра и пожељна", рекао је министар просвете Младен Шарчевић у Скупштини. 

Образлажући измене закона, министар је рекао да се оне доносе јер су створени услови за повећање делатности високог образовања, такође да би се остварила боља веза привреде и друштва у целини, затим да се утиче на унапређење функционалног знања студената и повећа њихова запошљивост.

Такође, циљ је и унапређење контроле квалитета у високом образовању.

Изменама је предвиђено да се могу радити ванредни надзори кад је у питању комисија за акредитацију, а утврђује се и формирање Савета послодаваца, због везе привреде и високог образовања.

Новина је и увођење менаџера на академије струковних студија и високе школе. Изменама закона предвиђено је да се на страним високошколским установама уведу лектори српског језика.  

СРС и Двери против обједињене расправе

Већина посланика прихватила је предлог шефа посланичке групе СНС-а Александра Мартиновића да се обједини расправа у Скупштини, а против тога били су шсф посланичке групе СРС Војислав Шешељ и шеф посланика Двери Бошко Обрадовић.

Заменик шефа посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини Србије Владимир Орлић оценио је да су измене и допуне закона којим се регулише пензијско-инвалидско осигурање добре за пензионере у Србији, а да је део опозиције против тога да пензије буду веће него икада. 

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић каже да предложене измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању представљају добру вест за све пензионере у Србији и одбацује критике опозиције које се односе на будући начин усклађивања пензија. 

Шешељ је критиковао одлуку да се о тачкама дневног реда у парламенту расправља обједињено, а у тој критици му се придружио Обрадовић који је затражио да се због тога време расправе повећа. Он је рекао да се тиме крши пословник, јер тачке нису међусобно условљене, односно решења у тим законским предлозима нису повезана.

"Није први пут да се овакве ствари дешавају. Постојање Народне скупштине губи смисао", рекао је Шешељ, наводећи да нема довољно времена да прича о свим предлозима, те да је само за "министра Шарчевића оформио досије и цело лето проучавао његову биографију".

Председница парламента Маја Гојковић одговорила му је да посланик може да предложи да се расправа обједини, да је она то ставила на гласање и да је већина одлучила.

"Брилијантно је поштована процедура са моје стране. Гласаћемо ако мислите да сам прекршила пословник", рекла је Гојковић.

Обрадовић је казао да подржава Шешељево мишљење у вези са обједињавањем расправе и затражио је од Гојковић да продужи време претреса.

"Молим вас да ставите на изјашњавање да имамо дупло више времена за пердложене тачке, јер није логично ад у оквиру једне говоримо и о пензијама, и о високом образовању, избору вицегувернера. То су различите теме ничим повезане", рекао је он.

Гојковићева је Обрадовићев предлог ставила на гласање, али посланици нису усвојили такав предлог.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво