"Односи Београда и Тиране утичу на регионалну стабилност"

На скупу "У медијском огледалу – српске и албанске међусобне перцепције" оцењено је да односи Београда и Тиране утичу на регионалну стабилност и да ако постоји сарадња Србије и Албаније и регион Западног Балкана биће стабилан.

Заједнички именитељ за обе земље је европска перспектива и тежња европским вредностима. 

Председник Европског покрета у Србији професор Михаило Црнобрња каже да је студија "Албанија у очима српских медија" показала негативне, али и добре, позитивне полуге на којима може да се заснива сарадња две земље, а то су – култура, економија и туризам. 

"То представља врата кроз која се најбрже може промицати и највише учинити", рекао је Црнобрња и додао да је Косово главна тема у медијском огледалу. 

Истиче да је кључ за косовско питање у смањивању спољашњег утицаја и повећавању капацитета за унутрашњи договор. 

"Сваки договор који је наметнут тешко преживљава. Због тога ћемо тежити ка томе да се косовско питање реши договором", нагласио је Црнобрња.

Између Срба и Албанаца, како каже, постоје бројне предрасуде, те је важно да се будући односи граде "на бази информација, а не на бази рекла казала".

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио каже да та мисија подржава пројекте у којима се ради на бољој сарадњи Срба и Албанаца.

"Одлучили смо да радимо најпре са младима и да подржавамо активности које се тичу младих Срба и Албанаца. Такође, смо одлучили да подржимо размену између два новинара где сваки из своје земље пише о оној другој земљи", нагласио је Орицио.

Указао је да је најважније у оба пројекта што су и млади и новинари имали прилику да буду на другој страни.

"Овде се ради о младим људима, категоријама које су обишле свет, а и даље постоји потреба да се спозна онај други", рекао је Орицио и додао да је на крају сваког процеса уочена промена перцепције сваког од њих у односу на другу страну.

Амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо каже да су Срби и Албанци највеће нације на Западном Балкану и да односи Београда и Тиране утичу на регионалну стабилност.

Навео је да Срби и Албанци треба да се упознају боље, да се превазиђу стереотипи и да гледају ка заједничком циљу – то је ЕУ. 

"Мир и безбедност у региону кључни су за све нас. Настављамо да подржавамо Србију и Албанију на путу ка ЕУ", нагласио је амбасадор Италије.

Амбасадор Албаније у Србији Илир Бочка каже да постоје и добри примери сарадње Албаније и Србије и наводи пројекат у којем српски новинар објављује колумне у албанским новинама и обрнуто албански новинар у српским.

"Позитивни примери су присутни, а то је и прилика да се покажу све сличности и разлике међу нама", закључио је Бочка.

Скуп "У медијском огледалу – српске и албанске међусобне перцепције" организовали су Европски покрет у Србији , ОЕБС и амбасада Италије у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара