Маринели: Одлука Србије да ли жели или не жели у НАТО

Уколико Србија не жели да постане чланица НАТО-а, то је њена одлука, а проблем није ни ако жели партнерство са другим државама – Русијом или Белорусијом, рекао је шеф Канцеларије НАТО за везу у Београду генерал Ћезаре Маринели.

Маринели је истакао да је Србија место стабилности и да у тој организацији вреднују позицију и све оно што се чини на том пољу, као и напоре које Србија улаже учешћем у мировним операцијама.

"Имамо заједничке изазове, али желимо да имамо и заједничка решења", рекао је Маринели на Конференцији "Сарадња Војске Србије са оружаним снагама земаља чланица НАТО" у организацији Атлантског савета Србије.

Како је додао, одлука је на нивоу Србије ако жели да се придржи и постане чланица НАТО-а, или ако то не жели.

"Ако Србија не жели да постане НАТО чланица, нема проблема, ако Србија жели да се придружи то је одлука на нивоу Србије. Уколико жели да ради са НАТО-ом, то је опет на нивоу Србије. Ако Србија жели да ради са другим земљама Русијом, Белорусуијом – то никакав проблем не представља за НАТО", рекао је Маринели.

Он је навео пример да НАТО има добру сарадњу са Шведском и Финском, које су војно неутралне земље.

"НАТО жели мир и стабилност и цени напоре које Србија улаже учешћем у мировним операцијама", рекао је Маринели.

"Наставак балансиране политике" 

Председник Атлантског савета Србије Владан Живуловић рекао је да је Србија седма у Европи по броју ангажмана у мировниим операцијама, што значи да је Војска Србије искусна и у стању да подели своја искуства.

Начелник управе за међународну војну сарадњу Војске Србије пуковник Милан Ранковић рекао је да ће се наставити са вођењем балансиране политике одбране и да је Србија посвећена миру и стабилности у свету.

Србија је, како је казао опредељана да допринесе јачању регоналне али и глобалне безбедности.

Војска Србије учествује у девет мултинационалних операција у којима је у претеклом периоду било ангажовано 700 припадника ВС и такав тренд очекује се и идуће године, додао је Ранковић.

Шеф делегације Скупштине Србије при Парламентарној скупштини НАТО-а Драган Шормаз рекао је да сарадња функционише на високом нивоу и подсетио да је Србија у парламентарној скупштини НАТО-а придружени члан што значи да има право на подношење амандмана али не и да гласа.

Слика о Србији сада је доста промењена и сви предлози које дајамо углавном буду у усвојени, рекао је Шормаз истичухи да се Србија сматра кредибилним партнером и том телу.

број коментара 13 пошаљи коментар
(петак, 21. сеп 2018, 06:22)
anonymous sasa [нерегистровани]

Šta drugo?

Kada ti neko opali šamarčinu bio ti prav ili ne, sumnjam da ćeš s tim biti u lijepom odnosu!

(петак, 21. сеп 2018, 05:43)
anonymous [нерегистровани]

Skapirali smo

U redu je, ne treba da ponavljate dvesto puta. Jer, može zvučati kao da jedno govorite, drugo mislite.

(петак, 21. сеп 2018, 04:45)
anonymous [нерегистровани]

Ne mora NATO da obelodanjuje

Znaju naši sve pa nikako da obelodane. Mi i dalje ne znamo šta smo sve njima dozvolili na našoj teritoriji - prolaz ili nešto više.
I... šta ono bi sa Kosovom i Metohijom?

(петак, 21. сеп 2018, 03:09)
anonymous [нерегистровани]

Mozda

Mozda bi to bila i dobra ideja da NATO nije bio na strani terorista u nasoj drzavi. Ovako, niko ne misli da se udruzuje sa neprijateljima. Kad nam vrate nasu teritoriju, onda mogu da iznesu predlog pred nas.

(петак, 21. сеп 2018, 01:58)
Jedinostvo [нерегистровани]

RADOST

Za pocetak bi bilo lepo oterati NATO oficire iz nase zemlje, pa vratiti radar na Kopaonik i reci im da nam nikad ne trebaju. Nikad zaboraviti ono sto su nam radili !!!

(петак, 21. сеп 2018, 00:25)
anonymous [нерегистровани]

kako?

kao da gledaju decu neku i kazu im, pa morate da se odlucite za koju cete skolu, ne mozete da ne idete u skolu......:D

(четвртак, 20. сеп 2018, 23:11)
anonymous [нерегистровани]

Da se ja pitam

Ukinuo bih bilo kakvu saradnju sa NATO paktom, razmena podataka, mirovne misije, sveeee. Prvo neka NATO plati odstetu, neka prizna greske, neka obelodani istinu pa onda mozemo da sednemo i da pricamo o nekakvoj saradnji.

(четвртак, 20. сеп 2018, 18:46)
anonymous [нерегистровани]

Drzi predavanje

A ja mislio dosao da se izvine za nato agresiju.

(четвртак, 20. сеп 2018, 17:03)
bata [нерегистровани]

neutralnost po nato standardima

Haha švedska i finska su baš neutralne...

(четвртак, 20. сеп 2018, 16:31)
anonymous [нерегистровани]

Nikada!

Clanstvo u NATO-u bi bilo ravno ubistvu nastradalih u toku bombardovanja. Jer onda bi i sami postali dio istih. Time bi izdali sami sebe i tako bi pljunuli na grob svih junaka koji su zivot dali boreci se protiv neprijatelja. To ne mozemo nikada sebi dozvoliti! Clanstvo u NATO- u ne treba uopste ni da bude tema!