Да ли је потребно реформисати изборни систем?

Постојећи изборни систем у Србији не одговара потребама друштва и потребно га је реформисати како би грађани имали ближу и директнију комуникацију са својим представницима у Народној скупштини, оценили су учесници дебате, која је одржана у ЕУ Инфо центру у Београду.

Реч је о дебати која је одржана у оквиру кампање "Бус изборне реформе 2018" и иницијативе "Бирам кога бирам" коју је покренула Национална коалиција за децентрализацију.

Народна посланица Ана Стевановић сматра да данас имамо ситуацију да странке контролишу посланике што, додала је, није добро.

"Посланици полажу рачуне странци уместо да их полажу онима који су их бирали, а то су грађани Србије", рекла је Стевановићева.

Навела је да 55 одсто општина у Србији нема ниједног свог представника у Народној скупштини што је, каже, јако лоше.

"Да бисмо предупредили примере попут овог неопходна је реформа изборног система. Сматрам да би требало направити неку верзију персонализованог пропорционалног система, да грађани могу циљано да бирају одређене људе, да знају ко их представља, да могу да комуницирају са њима и упућују им захтеве и да посланици буду прави представници грађана и њихов глас у овом највишем представничком телу", поручила је Стевановићева.

Павле Димитријевић из ЦРТА сматра да је изборни систем неисцрпна и веома битна тема у нашем друштву.

"Који год систем да постоји, ако је главна поента да се он злоупотреби онда је потпуно неважно који је систем. Наша ситуација је таква да, који год систем да имамо, ми имамо неки договор доминантних владајућих политичких елита да се сваки систем злоупотреби до максимума", рекао је он.

Осим дебате, у Београду на платоу код Филозофског факултета одржан је и разговор са грађанима о томе зашто је важно да имамо "народне, а не партијске посланике".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво