Јоксимовићева са Данканом о приступању Србије ЕУ и ефектима реформи

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са министром Велике Британије за Европу и Америку Аленом Данканом о приступању Србије ЕУ, ефектима реформи које се спроводе, ситуацији у региону, билатералним и другим питањима.

Јадранка Јоксимовић је нагласила да ценимо то што Велика Британија, упркос Брегзиту, подржава политику проширења, јер се кроз интеграцију Западног Балкана успоставља стабилност региона, што је један од наших спољно-политичких приоритета.

Стога је, навела је Јоксимовићева, Србија спремна да искористи прилику пружену стратешким документом ЕК о политици проширења на Западном Балкану у оквиру Берлинског процеса.

Министарка за европске интеграције обавестила је Данкана да је Србија посвећена процесу приступања ЕУ и да су реформе које се спроводе у функцији стварања модерне и државе по мери грађана. 

У том смислу, саговорници су акцентовали да су посебно значајни и да ће се нарочито вредновати резултати реформи у поглављима 23 и 24 која се односе на правосуђе, борбу против криминала и корупције, мањинска права, медијске слободе. 

Јоксимовићева је рекла и да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије око уставних амандмана у области правосуђа, наводи се у саопштењу из њеног кабинета. 

Обавестила је Данкана и да је поново покренут инклузиван процес на припреми медијске стратегије, као и да је у припреми сет важних закона за поглавље 23. 

Подсетивши да је Србија, до сада, отворила 14 поглавља, од којих су два привремено затворена, Јоксимовићева очекује да за време аустријског председавања Саветом ЕУ, до краја године, отворимо нека од поглавља за која смо технички спремни.

Британски министар за Европу и Америку Ален Данкан је нагласио да упркос Брегзиту Велика Британија остаје заинтересована и активна у региону. 

Сматра да је Србија показала да је озбиљан кандидат за чланство у ЕУ и указује на значај наставка реформи у области владавине права, медијских слобода и јавне администрације. 

Констатовао је да је Србија поуздан партнер ЕУ у решавању проблема са којима се она суочава – пре свега мигрантском кризом и тероризмом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара