Вулетић: Комплементарни интереси Србије и Кине

Добри односи Србије и Кине су важни, јер Кина постаје центар светске економске моћи, па нам такви односи гарантују економску будућност, да не будемо зависни само од једне, западне стране, сматра социолог Владимир Вулетић.

Истовремено, јачање економске сарадње са Кином обезбеђује и већи степен политичке независности, додаје Вулетић.

Вулетић примећује да се центар светске економске моћи, пре свега, преноси управо у Кину, а будући да политичке промене увек прате економске, важно је, каже, имати добре односе са том азијском земљом, јер нам они гарантују економску будућност.

"Ослањање на традиционалне економнске партнере, у ситуацији када имамо политичке проблеме које имамо, треба проширити и треба јачати економске везе са земљама са којима немамо политички спор. Једино ће то обезбедити и значајан степен и политичке независности", мишљења је Вулетић.

Каже и да је Србија важна за Кину као земља која је отворена за сарадњу и те на тај начин постајемо "улазница" за економско присуство Кине у источној и средњој Европи.

"Интереси Србије и Кине су међусобно комплементарни и такви да обе земље имају посебан мотив да их даље изграђују и то је важно и за нас и за Кину", каже Вулетић у изјави за Танјуг.

Коментаришући позив председнику Србије за другу сесију "Једног појаса, једног пута", у априлу идуће године, што је тек други лични позив Си Ђинпинга светским лидерима и партнерима, после шефа руске државе Владимира Путина, Вулетић истиче да је Кина препознала да је Србија једна од земаља са којом је најлакше постићи економски и политички договор у овом делу света, који је за њих веома значајан.

И друге мање земље имају и разлог и жељу да сарађују са Кином, али имају проблем, јер су у значајнијој мери под директним утицајем запада, а пре свега САД, указао је.

"Не треба имати дилеме да САД и неке од водећих земаља Европе не гледају благонаклоно на ширење Кине у овом делу света, али то су неке економске неминовности", каже Вулетић.

Кина, подвлачи, има новац који је спремна да инвестира, кинеске инвестиције су све присутиније у овом делу света, што значи да и та земља види у томе својеврстан политички интерес.

Када је реч о евентуалним последицама по европску политику Србије, услед све ближих односа са Кином, Вулетић сматра да неће бити великих последица, али да у сваком случају плаћамо неку врсту цене.

Понавља да водеће западне земље, а пре свега САД, не гледају благонаклоно на ширење Кине, и покушавају да је блокирају где год могу.

"Несумњиво ће то оставити траг и да ће бити неких притисака, који никада нису директни, јер нико вам неће и не може забранити да економски сарађујете са било ким", назначио је Вулетић.

Развој економске сарадње је светски тренд, али наравно да ће западне земље покушати да, на известан начин, пошаљу неке поруке да сарадња са Кином није нешто што је најбоље, каже.

"Међутим, ми водимо нашу економску политику, водимо рачуна о нашим интересима, а посебно је важно што нам проширивање те сарадње даје могућност и слободу да не будемо економски зависни искључиво од једне, западне стране. То је и у политичком смислу за нас важно", закључио је Вулетић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво