Унапређење политичког дијалога Србије и Румуније

Министар спољних послова Ивица Дачић примио је у куртоазну посету државног секретара у Министарству иностраних послова Румуније и копредседника у Међувладиној мешовитој комисији за националне мањине Георгија Ћиамбу са којим се, како се наводи, у пријатељском тону сагласио да су билатерални односи двеју земаља традиционално добри и пријатељски.

Главне теме разговора биле су даље унапређење политичког дијалога кроз размену посета, и тим поводом је министар Дачић подсетио на отворене позиве највишим званичницима Румуније - председнику Клаусу Јоханису, председнику Владе Вјорики Данчили и министру спољних послова Румуније Теодору Мелешкануу.

Министар Дачић потврдио је своје присуство на предстојећој конференцији "Безбедносни изазови на Балкану" која ће се одржати у Темишвару 9. октобра, где ће се сусрести са министром иностраних послова Румуније Теодором Мелешкануом.

Државни секретар у Министарству иностраних послова Румуније Ћиамба је пренео подршку Србији на њеном европском путу и том приликом је пренео да Румунија спада у ред земаља која се најснажније залаже за политику проширења на Западни Балкан, као и да ће то питање бити високо на њеној листи приоритета током предстојећег председавања Савету ЕУ у првој половини 2019.

Билателарним разговорима до бољег положаја националних мањина

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са државним секретаром  Георгијем Ћиамбом о билатералним односима, положају румунске националне мањине, процесу европских интеграција Србије и другим темама.

Јадранка Јоксимовић и Георгије Ћиамба констатовали су да се односи две пријатељске државе добри, да се успешно и на обострано задовољство развијају.

Ћиамба је нагласио да је потребно да се нека од отворених питања која су везана за статус румунске националне мањине реше у доброј вољи и истакао потребу реактивирања Међувладине мешовите комисије за мањине.

Јоксимовићева је подвукла да је Србија спремна да унапреди положај румунске мањине, али и свих других нерешених питања кроз билатералне разговоре и рад у Међувладиној мешовитој комисији.

Министарка Јоксимовић нагласила је да је Србија опредељена да настави процес европских интеграција пуним темпом. Навела је, да поред 14 отворених поглавља - од којих су два привремено затворена, очекујемо да током председавања Аустрије Саветом ЕУ отворимо до краја године још нека поглавља за која смо технички спремна.

Државни секретар и копредседавајући Заједничке комисије Србије и Румуније за заштиту националних мањина Георгије Ћиамба истакао је да ће Румунија наставити да подржава процес европских интеграција Србије посебно током румунског председавања Саветом ЕУ, чије председавање почиње почетком наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво