Хан: Вучић и Тачи су свесни ограничења

На маргинама друге Медијске конференције ЕУ о Западном Балкану која је одржана у Скопљу, комесар за проширење Јоханес Хан говори о стању медија у региону, референдуму у Македонији и преговорима Србије и Косова.

Комесаре Хан, Европска унија организовала другу медијску конференција овде у Скопљу. Да ли видите неке позитивне промене што се тиче медија у последњих годину дана? Да ли сте задовољни слободом медија у региону?

И даље нисам задовољан. Видим неки фокус, али искрено бих волео да то иде много брже, стабилније и обимније. У том смислу, важно је да се једном годишње састајемо у региону и дискутујемо о различитим питањима. Сматрам да је било добро то што смо разговарали с представницима медија и чули са којим проблемима и ограничењима се суочавају. Такође, чули смо новинаре и њихова искуства, и они су могли да изразе своју забринутост и критике.

У последње време уочава се велики талас подршке Македонији уочи референдума. Светски и европски лидери долазе у посете. Верујем да сте и Ви данас овде да подржите референдум. Зашто је ЕУ и Европској комисији толико важно да референдум успе?

Првенствено зато што је решење тог конфликта било једно од многих преговора које је УН водила. Међутим, мало је примера, а можда их и нема, да су та решења била дугорочна. Људи често кажу да се хладни ратови никад не завршавају. У том смислу, било је неочекивано то што су лидери показали вољу да преузму вођство. То поплочава пут за цео регион: да се пре или касније - надајмо се пре - придружи Европској унији. Зато је то нешто што је кључно, и то мора да се призна. И то је нешто чиме мора да се управља. Због тога сматрам да је нормално што су овде и представници ЕУ, али и међународни представници, и што долазе да покажу њихову посвећеност циљу.

Какве би биле последице по Македонију ако референдум не успе?

Чак и ако референдум не успе, јер он има само консултативни статус - последњу одлуку доноси парламент овде у Скопљу. Али свакако да референдум указује на расположење. Сматрам да би свако требало да буде свестан последица. Држава је започела преговоре након скоро десет година. Све политичке странке су се изнова посвећивале евроатлантском путу ове државе. У теорији, а надам се и пракси, постоји скоро једногласна подршка свих политичких актера. Наравно да свако увек може да дискутује о неким елементима, али сада је битна перспектива. Саставни део демократије јесте да се постигне добар договор. Добар договор је компромис где свако мора мало да дâ, како би добио више. И сматрам да је то коначно постигнуто. Сада су на реду грађани који морају да донесу одлуку и требало би ту прилику да искористе.

Скоро сте позвали на „проширење видика" када се ради о преговорима између Београда и Приштинепреговорима између Београда и Приштине. Да ли је Европска комисија спремна да подржи размену територија о којој су разговарали председници Вучић и Тачи, уколико би она донела трајно решење проблема?

Као што сам рекао неколико пута у последњих неколико недеља, заиста је прерано да се прича о томе. Ја сам се увек залагао, а и сада се залажем, за то да се преговарање препусти њима. Они су потпуно свесни ограничења које та идеја доноси, након што је изашла у јавност - не само у смислу њихових грађана, већ и међународне заједнице. Јасно је да сви траже решење, али сви су јасно рекли да би свако билатерално решење морало да допринесе стабилности у региону, а не супротно .

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи