Хан: Вучић и Тачи су свесни ограничења

На маргинама друге Медијске конференције ЕУ о Западном Балкану која је одржана у Скопљу, комесар за проширење Јоханес Хан говори о стању медија у региону, референдуму у Македонији и преговорима Србије и Косова.

Комесаре Хан, Европска унија организовала другу медијску конференција овде у Скопљу. Да ли видите неке позитивне промене што се тиче медија у последњих годину дана? Да ли сте задовољни слободом медија у региону?

И даље нисам задовољан. Видим неки фокус, али искрено бих волео да то иде много брже, стабилније и обимније. У том смислу, важно је да се једном годишње састајемо у региону и дискутујемо о различитим питањима. Сматрам да је било добро то што смо разговарали с представницима медија и чули са којим проблемима и ограничењима се суочавају. Такође, чули смо новинаре и њихова искуства, и они су могли да изразе своју забринутост и критике.

У последње време уочава се велики талас подршке Македонији уочи референдума. Светски и европски лидери долазе у посете. Верујем да сте и Ви данас овде да подржите референдум. Зашто је ЕУ и Европској комисији толико важно да референдум успе?

Првенствено зато што је решење тог конфликта било једно од многих преговора које је УН водила. Међутим, мало је примера, а можда их и нема, да су та решења била дугорочна. Људи често кажу да се хладни ратови никад не завршавају. У том смислу, било је неочекивано то што су лидери показали вољу да преузму вођство. То поплочава пут за цео регион: да се пре или касније - надајмо се пре - придружи Европској унији. Зато је то нешто што је кључно, и то мора да се призна. И то је нешто чиме мора да се управља. Због тога сматрам да је нормално што су овде и представници ЕУ, али и међународни представници, и што долазе да покажу њихову посвећеност циљу.

Какве би биле последице по Македонију ако референдум не успе?

Чак и ако референдум не успе, јер он има само консултативни статус - последњу одлуку доноси парламент овде у Скопљу. Али свакако да референдум указује на расположење. Сматрам да би свако требало да буде свестан последица. Држава је започела преговоре након скоро десет година. Све политичке странке су се изнова посвећивале евроатлантском путу ове државе. У теорији, а надам се и пракси, постоји скоро једногласна подршка свих политичких актера. Наравно да свако увек може да дискутује о неким елементима, али сада је битна перспектива. Саставни део демократије јесте да се постигне добар договор. Добар договор је компромис где свако мора мало да дâ, како би добио више. И сматрам да је то коначно постигнуто. Сада су на реду грађани који морају да донесу одлуку и требало би ту прилику да искористе.

Скоро сте позвали на „проширење видика" када се ради о преговорима између Београда и Приштинепреговорима између Београда и Приштине. Да ли је Европска комисија спремна да подржи размену територија о којој су разговарали председници Вучић и Тачи, уколико би она донела трајно решење проблема?

Као што сам рекао неколико пута у последњих неколико недеља, заиста је прерано да се прича о томе. Ја сам се увек залагао, а и сада се залажем, за то да се преговарање препусти њима. Они су потпуно свесни ограничења које та идеја доноси, након што је изашла у јавност - не само у смислу њихових грађана, већ и међународне заједнице. Јасно је да сви траже решење, али сви су јасно рекли да би свако билатерално решење морало да допринесе стабилности у региону, а не супротно .

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 18. сеп 2018, 16:11)
anonymous [нерегистровани]

Jedino ogranicenje prestavlja EU.

EU politika prema Makedoniji se svodi na zaplasivanje vecinskog naroda. Takodje princip "ako glasate ZA sporazum onda se otvaraju vrata raja ali ako ispunite sve uslove. Mozda Makedonija I ne zna jos o kojim se uslovima radi jer kao I u nasem slucaju oni su promenljivi, ili se novi dodaju. U EU politicari vas hvale I bodre a u sustini vas I koce jer toboze ne zavisi to od njih. Makedonija treba da ispuni uslov promena imena koji je dovoljan za ulazak u NATO. Sve ostalo poput EU i slicno trajace desetinama godina.
Obecanja ludom radovanja.