Тачи: Споразум неће имати смисла без реципрочног признавања

Ниједан споразум са Београдом неће имати смисла и неће се догодити без признавања Косова од стране Србије, рекао је косовски председник Хашим Тачи на конференцији за медије у Приштини.

Сви носиоци власти у Приштини уједињени су што се тиче дијалога, што подразумева реципрочно признавање без поделе и стварања Републике Српске, као и да неће бити Заједнице српских општина са извршним надлежностима, тврди Хашим Тачи.

Тачи додаје да "Србија, нажалост, не жели да призна Косово" и да у то ни међународна заједница не може да је убеди.

За противљење премијера Рамуша Харадинаја корекцији границе и могућности избијања сукоба ако до ње дође, Тачи каже да ко год да спомене рат, он не мисли тако како говори.

"Ратови су се помињали и са Црном Гором када смо имали демаркацију. Нико на Косову не жели рат. Имали смо доста трагедија и нико не жели да се враћа назад. И Харадинај и Кадри Весељи подржавају дијалог и преговоре, као и постизање мировног споразума", наводи Тачи.

Поновио је да је за Косово неопходан услов за учлањење у ЕУ, "успостављање добросуседских односа са Србијом" и да "ниједан споразум неће бити потписан без реципрочног признавања".

Позвао је све стране на Косову, укључујући опозицију и цивилно друштво, да раде на истом циљу, стварајући услове за потписивање споразума.

"Косово ће бити стабилна држава када буде била држава чланица УН, НАТО-а и ЕУ", каже Тачи, додајући да се то не може постићи без добросуседских односа са земљама у окружењу, а посебно са Србијом.

Тачи није коментарисао спекулације медија да би ускоро могао да се састане са америчким председником Доналдом Трампом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи