"Србија важан партнер за Кину на Балкану"

Кинези су препознали Србију као одличног партнера како би се пробили на европско тржиште, а редовним сусретима председникâ обезбеђује се континуитет сарадње две земље, оцењују за РТС гости специјалне емисије о посети српске делегације Кини.

Гостујући у специјалној емисији "Србија и Кина међу новим победницима", Слободан Аћимовић, професор Економског факултета, истакао је, говорећи о предстојећем форуму у Тјенђину, да је Србија на добром путу да буде са новим победником светског економског поретка јер је дошло до фундаменталне трансформације у свету.

"Радује ме што, иако нисмо толико велики на том путу, учествујемо у томе, на позив Кине", рекао је Аћимовић.

Када погледате податке, 90 одсто свих кинеских инвестиција у Европу је отишло у Немачку, Француску и Велику Британију, а десет одсто је остало за земље југоисточне Европе, истакао је Аћимовић, што је маргинална сума.

Аћимовић је рекао да је до сада било логично улагање Кине у Србију, да се прво улаже у инфраструктуру како би се обезбедио улаз "Пута свиле", затим да се улаже у велика предузећа, као што су Железара Смедерево и РТБ "Бор", а да се може очекивати да следеће улагање буде у прерађивачку индустрију.  

Када су улагања у питању, Аћимовић каже да Кина увек иде са пакетом, и да ниједна кинеска компанија не долази у Србију да би изгубила профит, већ да долазе да профитирају и зараде.

"Са великим компанијама које долазе у Зрењанин и Бор, како каже, стићи ће још много коопераната", рекао је Аћимовић. 

Бранко Жујовић, новинар и публициста који је донедавно живео у Кини и из ње извештавао, каже да је значајна ствар што се у Тјенђину потенцира технолошки развој, модерно предузетништво и велика је шанса да наши министри и председник Вучић сретну кључне људе из кинеских компанија које дају нови замајац економији.

Жујовић је нагласио да Мађарска бележи рапидан раст извоза хране у Кину и да би и наша држава по том питању могла више да уради.

Колико је Кина озбиљна у својим инвестицијама, како каже Жујовић, можда најбоље говори то што се српски језик све више уче у Кини, што су на Универзитету у Пекингу уведене убрзане студије српског језика. 

Континуитет сарадње Србије и Кине 

Лидија Обрадовић, директорка Форума "Пут свиле" и некадашња дописница Међународног кинеског радија, каже да се редовним сусретима председникâ обезбеђује континуитет сарадње.

"Кинеска култура је специфична у сваком погледу као и у погледу пословне сарадње и односи које градимо у последњих четири-пет година доказују да смо пронашли прави пут у комуникацији са кинеским партнерима, а ту је и поверење. Блискост постоји деценијама, важни су резултати сарадње који су очигледни", каже Обрадовићева.

Како каже, можемо очекивати да током наредне посете председника Кине Србији са њим дође и велики број привредника. 

Обрадовићева очекује да ће привредну сарадњу са најмногољуднијом земљом света пратити и културна сарадња, и да ће у Београду бити отворен кинески културни центар. 

Стеван Рапаић, истраживач Института за међународну политику и привреду, рекао је да Кинези кажу да је Србија најважнији партнер када је Балкан у питању.

Као истиче, препознали су Србију као одличног партнера како би се пробили на европско тржиште.

Рапаић каже да је Железара у Смедереву од губиташа претворена у профитабилну компанију доласком кинеске компаније "ХБИС групе" и да и РТБ "Бор" може очекивати нешто слично. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво