Свечани дочек за Вучића у Пекингу

Уз највише почасти председник Србије Александар Вучић дочекан је на аеродрому у Пекингу. Предвиђено је да српска делегација са кинеском страном потпише десет споразума, односно уговора.

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Пекинг, у посету Кини, где ће учествовати на Светском економском форуму, познатијем као "летњи Давос".

На аеродрому у Пекингу председник Србије дочекан је уз највише почасти, уз гарду кинеске војске, а част му је указана и тиме што су све улице за пролазак конвоја, дуж руте председника Вучића, биле очишћене од саобраћаја.

У делегацији Србије, коју предводи председник Вучић, су – потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, министар рударства и енергетике Александар Антић и гувернерка Јоргованка Табаковић.

Мали је рекао да ће бити потписани уговори "који потпуно мењају Србију".

"То је потврда никада бољих односа који постоје између Србије и Кине, а на нама је сад да у наредних пар дана, поготово када се председник Вучић буде сусрео са председником Си Ђинпингом, у билатералним разговорима отворимо неколико нових тема. Свака нова тема значи нови километар ауто-пута у Србији, значи нову фабрику у Србији, значи нова радна места и зато је ова посета за нас веома важна", навео је Мали.

Међутим, не инвестира се само у инфраструктуру, истиче Михајловићева.

"Нису то само улагања и добри односи у инфраструктурним пројектима него, наравно, у енергетици и туризму и индустрији. Мислим да ће управо ова посета показати да није само инфраструктура та која је главна, него су, заједно са њом, улагања других кинеских компанија у наше компаније", навела је министарка.

Министар енергетике истиче да су кинеске компаније добродошле да учествују у Србији, било у приватизацијама или у стратешким партнерствима.

Шеф српске државе састаће се сутра у Пекингу са привредницима, представницима великих кинеских компанија и банака.

Другог дана боравка у главном граду Кине Вучић ће, како је планирано, имати сусрет са председником Кине Си Ђипингом, а након састанка биће потписанa билатерална документа у присуству двојице председника.

Председник Си присуствоваће потписивању два споразума са Србијом, концесионим уговорима, зајму за обилазницу, што, како истичу домаћини, председник Кине обично не ради.

У среду ће се председник Вучић састати са премијером Кине Ли Кећангом на "летњем Давосу", који се одржава у Тјенђину.

Председник Србије ће присуствовати отварању 12. годишњег састанка под називом "Нови победници", у организацији Светског економског форума, те ће имати и састанке са гувернером провинције Хебеј, Су Ђином, и представницима ХБИС-а, те и шефом Светског економског форума Мартином Швабом.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи