Српска делегација у Кини – европске дилеме на новом “Путу свиле“

Председник Србије с најбројнијом делегацијом до сада, путује у вишедневну посету Кини. Пети пут, Александар Вућић ће се сусрести с кинеским колегом. Очекује се да буде потписано 10 споразума, међу којима најважнији са Циђином о РТБ-у Бор, затим за градњу фабрике гума у Зрењанину, финансијски уговор за обилазницу око Београда. Ипак, на сарадњу Кине са 16 земаља Централне и Источне Европе, ЕУ не гледа благонаклоно.

"Појас и пут", пројекат кинеског председника за повезивање са Европом и Африком, другу економију света одавно је довео у наш регион. Данас је Европска унија забринута да би могла да буде скинута с позиције главног играча на Западном Балкану.

"Важно је да земљама Западног Балкана понудимо поуздану европску перспективу, јер се иначе окрећу другим земљама, попут Кине, које су већ спремне и немају вредности које имамо", каже Хајко Мас, министар спољних послова Немачке.

Одговор стиже и из земље у коју стиже кинески новац.

"Је ли 'Бор' био на тендеру, је ли могао свако да се јави, јавили су се само Кинези и Руси са озбиљним понудама", рекао је председник Вучић.

Кина је раније определила три милијарде за инвестиције и кредитирање пројеката у овом делу света. На примедбе да жели да подели Европу, одговара – Европа би требало да је захвална Кини, јер кроз сарадњу јачања економије њених земаља.

"Радимо у духу нашег заједничког интереса који одговарају нашим двема земљама, али никоме трећем не сметамо. У исто време када ми радимо, немамо политичке предуслове", каже амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.

"У економском смислу не може се поредити економско присуство ни у једној од 16 земаља,  нити у Србији, доминантне су инвестиције из ЕУ, САД, али оно чега се они плаше, то је велика зависност према Кини кроз дуговања", каже Драгана Митровић, професор ФПН-а.

Из Кине су углавном долазили кредити. На примедбе да су неповољни, домаћа страна одговара – каматна стопа је око два одсто, а грејс период између пет и седам година. Међутим, посао са Железаром и РТБ-ом и новом фабриком гума у Зрењанину, мењају слику.

"Можемо да се надамо да је то почетак другог тренда и почетак таласа директних страних инвестиција, било да су у питању аквизиције, преузимања, стратешка пратнерства или отварање нових погона", каже Митровићева.

Србија се таквим пословима нада, а током предстојеће посете их и потписује, попут РТБ-а.

"То је уговор за спас источне Србије, то није само за Бор, то је за Мајданпек, Неготин, Кладово, за Зајечар, Књажевац, Бољевац. Нама ће се то осетити већ у 2020. са додатних 1,5 одсто раста на годишњем нивоу", каже председник Вучић.

Новац из Кине долази и у Зрењанин.

"Уговор са 'Линглонгом', то је уговор од готово милијарду долара, не морам да кажем да је то нешто што мења све у Зрењанину", рекао је Вучић и најавио потписивање нових споразума од 100 милиона евра са компанијом који се бави цинком, такође инвестиција у Зрењанин.

Осим разговора о инвестицијама, водиће се и један о куповини. Председник верује да би баш од Кине Србија могла први пут да купи наоружане беспилотне летилице, и пре краја године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи