Гојковић и Наиду: Историјска посета потпредседника Индије

Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се са потпредседником Индије и председником Горњег дома парламента Индије Венкајом Наидуом. Oцењено je да посета има историјски значај, јер је то прва посета председника Горњег дома Парламента Индије и уједно прва посета високог званичника након више деценија.

Гојковићева је нагласила да је посебно важно што се посета реализује у години када се обележава 70. годишњица од успостављања дипломатских односа и напоменула да односе две земље карактерише вишедеценијско традиционално пријатељство и разумевање, без отворених питања, уз пуно међусобно уважавање и висок степен подршке и сарадње у најважнијим областима.

Председница Скупштине Србије је навела да наше пријатељство и подршка обавезују да унапређујемо билатералне односе на свим пољима од заједничког интереса и у савременим околностима и изразила уверење да данашња посета отвара ново поглавље у историји односа, саопштено је из Кабинета председнице парламента.

Гојковићева је указала да су овом посетом отворене и нове могућности међупарламентарне сарадње, те да ће парламентарци, као представници грађана допринети јачању веза и интензивније сарађивати на нивоу радних тела у областима привреде, саобраћаја, енергетике, туризма и култура, као и да је Скупштина Србије спремна да у кратком року ратификује све споразуме који буду договорени.

Захвалила је на чврстом, принципијелном и непроменљивом ставу по питању Косова и истакла да је Индија држава која је позната по својим принципијелним позицијама поштовања међународног права.

Наиду: Индија поносна на односе две земље

Потпредседник Индије је истакао да је Индија поносна на историјске и добре односе између две земље, који су засновани на поверењу и разумевању, указујући да има доста простора за њихово унапређење.

Наиду је нагласио да је важан развој економске сарадње, као и да многе компаније из Индије инвестирају у Србију, те изразио наду да ће наставити успешно да раде и да ће та улагања и отварање нових радних места додатно учврстити везе две државе.

Напоменуо је да се већ бележи раст трговинске размене, као и да има потенцијала за додатну сарадњу у области фармацеутске индустрије, пољопривреде и прехрамбене индустрије, али и у многим другим областима и захвалио на одлуци Србије да укине визе за грађане Индије.

Наиду је захвалио на прилици да се обрати Скупштини Србије, у којој је одржан први, оснивачки, самит Покрета несврстаних земаља и изразио уверење да ће доћи до размене посета на нивоу два парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво