Наиду: Индија подржава суверенитет и интегритет Србије

Потпредседник Индије Венкаја Наиду поручио је у Београду да је Индија увек имала принципијелан став и да наставља да подржава суверенитет и интегритет Србије, као и да се залаже за јачање билатерланих односа две земље и повећање трговниске размене.

"Индија снажно верује да питање Косова треба да се реши мирним путем консултацијама и дијалогом", рекао је потпредседник Индије обраћајући се посланицима на Посебној седници Скупстине Србије.

Наиду је истакао да је Индија задовољна подршком коју добија од Србије када је у питању пријава Индије за чланство у Групу нуклеарних добављача, као и што дели став да постоји потреба да се реформишу Уједињене нације, а нарочито да се Савет безбедности прошири и демократизује.

"Наше две земље се такође слажу да је тероризам једна од највећих претњи међуародном миру и безбедности. Постоји потреба да се хитно јача глобални законодавни оквир за борбу против тероризма како би се искоренила ова пошаст, убрзавањем завршетка свеобухватне конвенције о међуанродном тероризму у оквиру УН", прецизирао је потпредседник Индије.

Наводећи да је тероризам непријатељ човечанства, Наиду је рекао да цео свет мора да се бори против ове пошасти, јер неки људи покушавају да под велом религије прикрију злочине иако, како је навео, тероризам нема везе са вером.

"Односи Србије и Индије постигли висок ниво"

Осврћући се на билатералне односе Србије и Индије, Наиду је оценио да су они последњих година постигли висок ниво, нарочито након посете председника Србије Александра Вучића Индији у јануару 2017. када је био премијер Србије.

"То је била историјска посета, прва посета Индији из Београда на нивоу шефа државе након 30 година. Својом посетом желим да истакнем жељу Индије да одржи блиске везе са Србијом", поручио је потпредседник Индије.

Напоменуо је да је током Вучићеве посете, делегација Србије учестовала на пољопривредном сајму у Индији, те да му је драго што се и у Србији пољопривреди придаје велики значај, јер је пољопривреда је главна грана индустрије и привреде у његовој земљи.

Такође је захвалио Србији што је прошле године укинула визе за краткорочни боравак свих ималаца индијског пасоша, оцењујући да је то велики корак у односима две државе.

С обзиром на то да трговинска размена на годишњем нивоу између Србије и Индије тренутно износи око 200 милиона долара, Наиду је оценио да је то далеко испод правог потенцијала, те да је потребно још узајамних посета делегација две државе како би се поспешила и повећала трговинска размена.

Према његовим речима, две државе могу да сарађују и у фармацеутском и туристичком сектору.

"Идеје Вивекананде оставиле велики траг на рад Николе Тесле"

Током свог обраћања парламентарцима Србије, потпредседник Индије осврнуо се и на, како је рекао, интеракцију између реномираног српског иноватора и изумитеља Николе Тесле и духовног вође Индије Свамија Вивекананде.

"Мисли и идеје Вивекананде су оставиле велики траг на рад Николе Тесле и драго ми је што су и Србија и Индија издале маркице са ликовима ова два визионара. Обојица су имала велику визију за цело човечанство, они су били креативни генији који су оставили трајни утицај на свет", навео је Наиду.

Подсетио је такође да се данас обележава Међународни дан демократије за коју се чврство залажу и Србија и Индија, као и да је ова година посебно важна за две државе јер се навршава 70 година од успостављања дипломатских односа.

Посебно се освнуо на период када су Индија и тадашња Југославија биле оснивачи Покрета несврстаних, наводећи да је Јосип Броз Тито био често спомињан у његовој земљи као председник тог покрета у време када је он био студент.

Наиду је пренео утиске своје делегације о, како је навео, снажној парламентарној традицији Србије и архитектури зграде парламента.

Објаснио је да се парламент Индије састоји од два дома те да је тамошње државно уређење усмерено на очување демократије стављајући људе у центар.

Посебну седницу Парламента сазвала је председница Скупштине Маја Гојковић, а присуствовала јој је и премијерка Србије Ана Брнабић која ће се сутра и званично састати са потпредседником Индије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво