Дачић: Србија апсолутно против формирања војске Косова

Министар спољних послова Ивица Дачић поручује да се Србија апсолутно противи формирању војске Косова, указујући да то води ка угрожавању стабилности и безбедности у јужној покрајини.

Ивица Дачић је рекао да је то у супротности са актуелним међународним правним поретком и Резолуцијом 1244 која види Кфор као једини облик оружаног присуства.

"Сматрамо да је то још један ударац мировном процесу и да то чине снаге које желе да се поткопа могућност за долажење до неког трајног решења. У присуству Кфора, чему би служиле те оружане снаге, осим уколико неко не жели да се припрема за неке војне акције на територији КиМ", рекао је Дачић.

Додаје НАТО и САД не подржавају овај начин формирања војске.

"Видели сте да НАТО и САД, без обзира што неки од њих имају симпатије према косовској независности, не подржавају овај начин формирања војске и мисле да то треба да се ради кроз уставне промене, а тога нема без сагласности Српске листе", указао је министар.

Навео је да су ових година сви говорили да треба да се пронађе решење за проблем Косова, а да се када се дијалог покренуо у процесу тражења трајног решења, сви труде да га опструишу.

"Као да су очекивали да ће се он завршити признањем Косова са српске стране", нагласио је Дачић.

Наводи да се из разних држава чује да Србија може да добије само Заједницу српских општина на северу, а пошто је власт стабилна може то "да прода својим грађанима".

"Поручујем им да не причају глупости, од тога нема ништа. Ако неће решење у којем ће Србија нешто добити, ако неће компромис, онда ће то остати нерешено питање", оценио је министар.

Додаје да ће се број држава које признају Косово смањивати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво