Дачић: Србија остаје посвећена имплементацији Агенде 2030

Циљеве одрживог развоја је немогуће постићи без најширег круга актера у друштву и стварања партнерстава на свим нивоима, поручио је Ивица Дачић на затварању субрегионалне конференције "Промоција напретка у имплементацији Агенде 2030".

Србија остаје у потпуности посвећена имплементацији Агенде за одрживи развој до 2030. године, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је нагласио да је Србија својевремено имала активну улогу у формулисању циљева Агенде и процесу утврђивања модела њеног финансирања као чланица форума као што су ЕКОСОК, Отворене радне групе за Циљеве одрживог развоја и Међувладине групе експерата о финансирању одрживог развоја.

''Иако владе држава имају водећу улогу, циљеве је немогуће постићи без најширег круга актера у друштву и стварања партнерстава на свим нивоима, у шта смо се уверили и на овој конференцији'', рекао је Дачић на затварању конференције у Палати "Србија".

Шеф српске дипломатије је навео да ће Министарство спољних послова наставити да подржава активности како на праћењу и спровођењу Агенде у Србији, остваривању њених циљева и подциљева, тако и у припреми извештаја о њеном спровођењу.

Дачић је нагласио тежњу Србије да се афирмише као стожер регионалне сарадње, снажно посвећен и активно ангажован на унапређењу односа у региону, као и на продубљивању и конкретизацији сарадње, посебно у оквиру регионалних иницијатива и механизама.

Указао је да је конференција прави показатељ да треба наставити са разменом искустава, добрих пракси и налажења политичких решења у спровођењу Циљева одрживог развоја.

Дачић је нагласио да Србија придаје изузетну важност активностима и јачању сарадње у оквиру УН чије принципе и циљеве, како каже, у пуној мери подржава и поштује.

Србија ће, истиче министар, наставити да буде партнер свим чланицама УН које деле принципе и интересе заједничког развоја и поштовања.

''Размена искустава и најбољих пракси незаобилазни је корак на путу ка успеху. Мотиви који нас покрећу и повезују изузетно су јаки и обавезујући. Опстанак наше планете зависи од нашег данашњег односа према простору који нас окружује и наше спремности да инвестирамо у развој и очување животне средине'', поручио је Дачић.

Додао је да Србија, као одговорна чланица међународне заједнице која је потписала и ратификовала Париски споразум, настоји да допринесе глобалним напорима за, како каже, што ефикаснији одговор на изазове климатских промена.

Дачић је захвалио Тиму УН и резиденцијалном координатору Карли Херши на организацији Мисије МАПС која је завршена протекле недеље.

Министар очекује да ће извештај који ће сачинити представници УН бити повољан за Србију и да ће дати смернице у даљем процесу имплементације Агенде 2030 и њеног повезивања са поглављима у предприступним преговорима са ЕУ.

''Пут ка чланству у ЕУ, који делимо са другим државама у региону, сагледавамо као пут ка већој стабилности, економском напретку и учвршћивању тековина демократије. Наш је циљ просперитетно друштво које доприноси глобалној стабилности и напретку и води рачуна о бољитку својих грађана'', нагласио је Дачић.

Ђукић Дејановић: Агенда 2030 суштинска компонента трансформације света

Славица Ђукић Дејановић, председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде 2030, оценила је да је Агенда суштинска компонента глобалних напора у циљу позитивне трансформације савременог света.

"Док настојимо да померимо људе са маргина, људска права морамо држати у средишту деловања, јер она су најмоћнији покретач мира и развоја", рекла је Ђукић Дејановићева затварајући конференцију.

Према њеним речима, веома добар одзив земаља у региону, као и представника Немачке, Швајцарске, Румуније и Албаније, са врло активним, садржајним и продуктивним дискусијама потврђује потпуну посвећеност у раду на остваривању Циљева одрживог развоја.

Министарка без портфеља је уз све то подсетила и на значај учешћа на конферецији представника Владе Србије, ЕУ, УН, цивилног сектора и партнера из привреде.

"Влада Србије је одлучна да креира такав економски и друштвени амбијент у коме ће те промене бити достижне и одрживе. Кроз 35 поглавља ка приступању ЕУ укључено је свих 17 циљева одрживог развоја, а који свакако имају националне и локалне специфичности", рекла је Ђукић Дејановићева.

"Циљеви одрживог развоја и ЕУ интеграције неодвојиви процеси"

Подсетила је да је шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици првог дана конференције рекао да су напредак ка остварењу Циљева одрживог развоја из Агенде 2030 и ЕУ интеграције неодвојиви процеси - део једне исте реформе коју би свака од земаља требало да спроведе.

Председица Међуресорне радне групе, такође је подсетила на подршку УН у напорима ка остваривању Циљева одрживог развоја, кроз помоћ у процесима национализације, техничке имплементације, праћења и извештавања о којима је говорила Јурико Шоји.

Ђукић Дејановићева је навела да је у току сесија посебан фокус био на социјалној инклузији и одрживом развоју, промоцији тржишне економије, изворима финансирања, као и улози цивилног сектора у спровођењу Агенде 2030.

"Разматрање комплементарности између процеса приступања ЕУ и Агенде 2030 на Западном Балкану, било је од изузетног значаја, посебно из угла различитих фаза процеса преговора релевантних за подрегион, али и размена искустава и добрих пракси са земљама које су већ интегрисане у ЕУ", рекла је министарка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи