Вучић: Гаранције за чланство у ЕУ да буду део договора са Приштином

Ако икада постигнемо било какав споразум са Приштином, Србија би морала да добије јасне гаранције да ће постати држава чланица ЕУ 2025. године, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу "Ројтерсу".

Александар Вучић је говорећи о споразуму Београда и Приштине рекао да је Србија отворена за разговор.

"Много, много разлика дели Београд и Приштину, али морате имати у виду и очигледно је да много тога дели људе који о томе одлучују, као да је то отприлике питање за цео свет и одавно је то престало да буде питање за оне који од тога треба да имају највише користи а то су Срби и Албанци", истакао је Вучић.

Додао је да је очигледно да се питање које се, како каже, заиста не тиче никог трећег – тиче целог света.

"Ја сам зато Албанцима увек говорио да је боље да се ми договоримо него да се сви други договарају преко наше грбаче јер колико год да буде тежак и лош споразум за обе стране, ако се ми договоримо између себе, биће много боље него да се ми не договоримо ништа па да се други договарају преко наших леђа", истакао је Вучић.

На питање како на њега утиче то што многе земље коментаришу и износе ставове у вези решавања тог питања, рекао је да ће одговорити из једног другог угла:

"Ако хоћеш да радиш, да решаваш велике ствари, немој да кукаш, него узми и понашај се као булдожер".

На питање да ли постоји могућност да се "споразум о разграничењу врати на сто", Вучић одговара да ништа још званично и није на столу, да би могло о томе да се разговара.

Преговарамо, каже, пре свега о провођењу дела Бриселског споразума, имамо акциони план, али и о томе како би требало да Срби и Албанци живе у будућности заједно и како да превазиђемо све тешкоће са којима се суочавају Београд и Приштина.

"Не мислим да смо близу постизања било каквог споразума, али да ли сматрам да је лековито, добро и важно да разговарамо о свему и да се потрудимо и покушамо да све напоре могуће унесемо у свој рад и деловање да бисмо до некаквог могућег договора дошли - апсолутно сам за то", рекао је председник Србије.

Добио је, подсећа, поверење грађана, да би ствари мењали, да не би деци оставили залеђене, замрзнуте, или како год се зову, сукобе да морају да решавају у будудићности. 

Британска агенција наводи да су Београд и Приштина од 2013. године посвећени дијалогу под посредовањем ЕУ, у циљу побољшања односа и решавања свих отворених питања између две стране, али да од тада није постигнут велики напредак.

"Нико у региону не треба да се плаши договора Срба и Албанаца" 

Вучић је приметио да су људи у Србији навикнути да никада ништа не решавамо, да само пролази још који дан и да гледамо да ли можемо да будемо који дан више на власти, да говоримо лоше о свима другима и да ниједну ствар суштински не решавамо.

"Трудим се да то променим и покушавам да се бавим проблемом који је од животног значаја за грађане Србије, са чијим би решавањем људи добили другачију, бољу перспективу, стварну, реалну будућност", подвукао је Вучић.

Ту је и регион, указује и додаје да разуме да негде постоји нека врста стварне забринутости, али да негде то и није случај, већ би свима одговарало да два највећа народа на западном Балкану, Срби и Албанци, који ће то бити и за 50 и 100 година, буду негде заустављена у прошлости, да се туку између себе, да сви могу други да напредују а они остану у запећку, да се свађају и да им прошлост буде неизвеснија од будућности а да им и та будудћност није нимало извесна...

"Зато сам рекао да никаквих бојазни нема за било кога у региону, да нико у региону не треба да се плаши договора Срба и Албанаца, и да ће сви други живети боље, јер ће цео регион бити много стабилнији, неупоредиво мирнији, снажнији и економски привлачнији", нагласио је Вучић.

"Хајде да покушамо да направимо некакву врсту комприомиса, па да се онда отворимо сви једни према другима, да почнемо да радимо, да привлачимо инвестиције и будемо најбољи у овом делу Европе као регион", предлаже председник.

"Сву енергију уложићу да се разговори наставе" 

Подсећајући да Србија има највишу стопу раста, најнижу незапосленост, пад јавног дуга, суфицит у буџету, Вучић каже да нама више него било коме треба мир и стабилност, али треба и свима другима.

"Мислим да је важно да људи у региону разумеју да нико нема никакве амбиције, нити жеље да било шта било коме другом дира, да само желимо да ми Срби и Албанци постигнемо споразум и регион по том питању треба да се осећа потпуно сигурним", истиче српски председник.

Разуме, каже, да се стране силе мешају у унутрашње ствари "малих", али да је изненађен чињеницом да однос Београд и Приштине постаје глобално питање, а ми, истиче, разумемо да морамо да имамо подршку, јер је немогуће направити решење ако је, на пример, Немачка против.

Или, додаје, ако Русија каже "баш нас брига шта сте се договарали, ми ћемо у УН да се понашамо како хоћемо", а да не говори колико је немогуће решење ако САД не буду сагласне, или Француска...

Не верује, ипак, да ће нам поћи за руком да споразум постигнемо, иако ће се борити да то урадимо, али је, истиче, сигуран да је реч о бесповратном процесу и готово сигуран да ће се у наредних 10 година доћи до решења, до споразума, који ће отворити не само европска врата свима нама са ових простора, већ врата међусобног разумевања, поштовања, боље економије...

Сву енерегију и снагу уложићу да се разговори наставе, у доброј вери, са жељом да до споразума дођемо.

На питање да ли је то могуће пре избора у ЕУ, Вучић одговара да се плаши да су избори за европски парламент једна од ствари која "неће дозволити лакше долажење Срба и Албанаца до споразума".

Он је рекао да не треба после свега што се збивало последњих дана да се искључи и та чињеница да многе европске земље имају проблема са десничарским покретима.

"Уколико бисмо постигли споразум између Београда и Приштине, недвосмислено је да би Србија морала да добије јасне гаранције за улазак у чланство ЕУ 2025 угодине", рекао је Вучић.

Он је изразио сумњу да би грађани свих земаља чланица и политичари свих земаља то желели да чују.

"Важно да дугорочно имамо добре односе са Албанцима" 

На питање у ком смислу ће се борити за већа права Срба на Косову и у ком смислу у споразум треба да се укључе гаранције, Вучић је рекао да то мора да буде свеобухватни споразум,

"Не мислите, ваљда, да је могуће да правите споразум са Албанцима а да то не буде свеобухватни пакет који би јасно ставио до знања шта ми чинимо и шта радимо. Наравно да ми знамо своје обавезе. Знамо ми шта морамо да испунимо из поглавља 23 и 24, знамо ми шта је, колико је важно да напредујемо у владавини права и свему другом што морамо да урадимо", рекао је Вучић.

Навео је да се преговори одвијају у оквиру ЕУ, и уколико желимо неке од историјских сукоба да решимо морамо то кроз "велике пакете".

Каже и да се осмехне када неки то своде на нешто типа: теби три села, мени шест...

"Ако било шта буде, то мора да буде један свеобухватан пакет решавања не само наших односа са Албанцима на КиМ, већ и решавања и европског пута, напретка економије, и много тога другог", навео је председник.

Додао је да је то много компликованије од онога што неки хоће да поједноставе.

"Нама је важно дугорочно да имамо добре односе са Албанцима, надам се за 50 година и може да прерасте у пријатељство", рекао је Вучић и додао да би се тиме успоставила осовина север-југ, освина мира и стабилнсти.

Ако Срби, као и Албанци, желе да живе у сопственим митовима и сукобима, нисам неко ко ће им испунити жељу, мада сумња да ће до спораузума лако доћи, закључио је председник Вучић.

"Много очекујем од посете Кини"

Председник Србије рекао је за Ројтерс да у Кину иде како би се потписао уговор за Бор, као и за Зрењанин што је инвестиција од милијарду долара, а навео је да ће се говорити и о индустријском парку и многим инфраструктурним пројектима.

"Од посете Кини очекујем много, имамо пријатељске односе, економски односи озбиљно напредују", рекао је Вучић.

Када су Американци вратили Железару, подсетио је Вучић, 5.000 људи је остало без посла, а из буџета је месечно издвајано између 10 до 12 милиона долара, а сада, каже, ништа не плаћамо, добијамо порез, ради више од 5.200 људи.

Каже да тек очекујемо још значајнији долазак кинеских компанија, као и добру тржишну утакмицу између њих и европских и америчких компанија.

На опаску да су поједине дипломате из ЕУ забринуте за утицај Кине у региону, одговара:

"Ако кажу да јесу, немам ништа против", али додаје и да је ЕУ нама дала 400 милиона за мост, а ми смо Кинезима дали да граде.

Такође наводи и да су тендери за Бор и остале компаније били отворени за све, али да су се на тендер за Бор јавили само Кинези и Руси, и запитао - што се други нису јавили и што нису понудили већу цену.

"То је изванредна цена и одличан посао", рекао је Вуцић и додао да ћемо наставити да сарађујемо са свима и да имамо највише западноевропских инвестиција.

Каже да је извоз 68 одсто у земље ЕУ, а у регион 20 одсто, али да ми желимо добре односе и са Кином и са Русијом и имаћемо их и ништа не чинимо против других.

Указао је и да треба да се зна са колико пажње Кина посматра овај простор и колико се Кина према нама коректно понашала.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара