Тачи: Нема споразума без признања

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да неће потписати споразум са Београдом уколико он не буде подразумевао реципрочно признање, али је додао да је скептичан када је реч о могућности да се до таквог договора дође.

На конференцији за медије одржаној по повратку са регионалне турнеје, на којој је лидере Албаније, Црне Горе и Македоније упознао са процесом дијалога, Хашим Тачи је рекао да земље региона подржавају преговоре Београда и Приштине и да ће подржати њихов мировни споразум.

Према Тачијевим речима, када Србија призна Косово то ће урадити и пет чланица Европске уније, а и Русија ће скинути вето у Савету безбедности Уједињених нација.

"Што пре постигнемо споразум, биће боље за две земље и два народа", рекао је Тачи, уз напомену да не постоје преговори између Срба и Албанаца, него између Србије и Косова.

Како је пренео портал Косова прес, Тачи је новинарима поново рекао да неће дозволити поделу Косова, нити размену територије.

"Нећу дозволити поделу Косова, нећу дозволити стварање Заједнице српских општина са извршном влашћу. Ја сам за спајање Прешевске долине и Косова и ни под којим условима нећу дозволити да се разговара о Трепчи и Газиводама", рекао је Тачи.

Указао је да је процес дијалога са Београдом "осетљив и сложен" и да стога не искључује могућност различитих ставова по том питању.

Упитан да ли ће ићи у обилазак бране бране Газиводе на северу Косова, Тачи је одговорио потврдно и додао да је он један од људи са севера и да ће тамо отићи када буде имао времена, те да му то неће бити први пут.

Поновио је и да разговори са Београдом неће бити лаки, а као разлог је навео "демаркацију границе у дужини од 430 километара са Србијом".

"Све док се тај процес не закључи неће бити ни међусобног признања", рекао је Тачи.

Додао је и да признање косовске независности од Србије и пет земаља ЕУ које то до сада нису учиниле, практично значи почетак процеса формирања косовске војске.

"Међусобно признавање подразумева укидање руског вета, а Косово ће признати још 80 земаља које то до сада нису учиниле", рекао је Тачи.

Захтев три општине југа централне Србије из 1992. о припајању Косову сматра "поштеним и правовременим".

Као изузетно важно, Тачи је издвојио потребу да, како је рекао, што пре профункционише преговарачки тим за Косово.

Тај тим би, према његовим речима, обезбедио јединство странака, што би, каже, омогућило напредак у дијалогу.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво