Брнабић: Циљ Агенде 2030 да нико не остане на крају колоне

Смањење сиромаштва, квалитетније образовање, здрава животна средина, подизање економије и јачање институција су најважнији циљеви одрживог развоја, поручила је премијерка Ана Брнабић у обраћању на отварању субрегионалне конференције о постигнутом напретку у имплементацији Агенде 2030.

Иако тежње за њихово остварење могу деловати утопијски, морамо наставити да идемо ка друштву у којем нико неће бити искључен и заборављен, рекла је Ана Брнабић.

Истакла је да су циљеви одрживог развоја осмишљени као идеја водиља за оне који настоје да побољшају животе људи, да би свет који остављамо будућим генерацијама био бољи од овог у којем данас живимо.

Неки од најважнијих циљева одрживог развоја су, рекла је, смањење сиромаштва, квалитетно образовање, обезбеђивање достојног рада, здрава животна средине, подизање економије и јачање институција.

"Ове тежње на једном месту могу деловати утопијски, али нас то не сме спречити да наставимо и дамо све од себе да, корак по корак, напредујемо ка друштву у којем нико неће бити заборављен и искључен из друштвеног напретка. То је главни циљ агенде – да нико не остане иза нас, на крају колоне", подвукла је премијерка.

Циљеви глобални, путеви другачији 

Циљеви су, назначила је Брнабићева, глобални, али су путеви ка њиховом остварењу другачији у свакој земљи, а спровођење заједнички посао владе, цивилног друштва, академске заједнице, локалних заједница и међународних институција.

У том смислу, нагласила је да је Србија међу првима у децембру 2015. године формирала Међуресорну радну групу, за спровођење Агенде 2030, а да је Скупштина међу првима у свету урадила процену могућности за реализацију циљева и формирала фокус групу која надгледа рад владе у овој области.

Влада Србије, додала је, посебну пажњу посвећује образовању, економском развоју и смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште и мерама превенције и адаптације на климатске промене.

Као услов за изградњу модерне Србије истакла је модерну економију и додала да држава после периода фискалне консолидације наставља економске реформе.

Поновила је да је реформа образовања кључни приоритет владе – да се млади оспособе за критичко мишљење и аналитичко размишљање без обзира на посао којим ће се бавити.

"Знање, креативне идеје и иновације су од кључног значаја за наш брз и одржив развој", подвукла је премијерка.

Указала је да је жеља да се економија трансформише у економију засновану на иновацијама и модерним технологијама.

Нацрт закона о климатским променама 

Напоменула је да је у току израда нацрта закона о климатским променама, као и пројекат о повећању отпорности локалних самоуправа на климатске промене.

У изради је и Нацрт националног плана за одбрану од суше, а влада стимулише отварање података јавних институција како би они могли даље да се користе за стварање нових решења и услуга.

Премијека је подвукла да је и придружење ЕУ од великог значаја за напредак Србије и целог региона Западног Балкана, јер се Агенда 2030 и Стратегија развоја Европе и Југоисточне Европе у великој мери преклапају.

Конференцију организује Влада Србије, уз подршку тима Уједињених нација у Србији и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ).

Скуп окупља представнике влада држава региона, приватног сектора, међународних институција, а посебан фокус биће на социјалној инклузији и одрживом разоју, промоцији тржишне економије.

Агенда УН о одрживом развоју до 2030. године је усвојило више од 150 држава у септембру 2015. и обухвата кључне елементе попут економског раста, социјалне инклузије, заштите животне средине.

Циљеви представаљају универзални позив на деловање како би се решавали изазови у свету, окончало сиромаштво заштитила планета и свакоме омогућило да ужива у миру и просперитету.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво