Брнабићева и Пинтер о проширењу економске сарадње

Председница Владе Србије Ана Брнабић и амбасадор Мађарске Атила Пинтер разговарали су о даљем развоју билатералних односа, проширењу економске сарадње и будућим пројектима који су од виталног значаја за наше две земље.

Премијерка је посебан акценат ставила на четири заједничке седнице две владе, одржане у Србији и Мађарској, које су резултирале потписивањем више меморандума и споразума и реализацијом значајних пројеката. 

Амбасадор Пинтер захвалио је Влади Србије на средствима које је издвојила за изградњу котларнице "Нова топлана" у Сенти, која је са пратећом инфраструктурном инсталацијом са челичним гасоводом коштала скоро 213 милиона динара. 

У општина Сента, са већинским мађарским становништвом, за обнову средњошколског центра уложено је 164 милиона динара, а за Дом здравља "Сента" 33 милона динара, што је према оцени амбасадора Пинтера јасан показатељ бриге за живот грађана који припадају националним мањинама.

Премијерка се сагласила са амбасадором да је неопходно радити на отварању нових граничних прелаза, како би се спречило дуготрајно чекање путника и робе на прелазима и максимално искористили капацитети саобраћајне инфраструктуре. 

У том смислу премијерка је најавила отварање новог граничног прелаза између Србије и Мађарске у 2019. години као и наставак разговора о изградњи заједничког железничког граничног прелаза чиме би се повећала ефикасност и конкурентност железничког саобраћаја, а о чему ће бити речи на седници две владе, која ће бити одржана у наредном периоду. 

Ово питање је посебно важно и у вези са реализацијом пројекта брзе пруге Београд–Будимпешта, који представља први прекогранични пројекат у оквиру механизма сарадње "16+1". 

Такође, било је речи и о сарадњи на пројекту Фрушкогорски коридор, односно изградњи ауто-пута од Новог Сада до Руме. 

број коментара 0 Пошаљи коментар