ЕБРД партнер Србије у процесу евроинтеграција

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са регионалним директором Европске банке за обнову и развој задуженом за Западни Балкан Жужаном Харгитаи о развоју Србије кроз процес евроинтеграција.

Саговорнице су констатовале да је потреба и обострана жеља, да се координираним приступом фондова ЕУ (ИПА 2018) и ЕБРД омогући већа доступност повољних кредита које Банка опредељује за развој малих и средњих предузећа, а ради економског развоја локалних средина, али и инфраструктуре, енергетске ефикасности и животне средине, саопштило је Министарство за европске интеграције.

Напомињући да би износ бесповратних средстава Европске комисије за Србију требало да буде већи него до сада, Јоксимовић је сагласна са потребом ефикасног модела комбиновања бесповратних ИПА средстава и зајмова ЕБРД. 

Осим тога, истакнута је и неопходност даље сарадње у реализацији пројеката из области енергетске ефикасности. Министар за европске интеграције указала је, у том смислу, на важност тих пројеката, а њена иницијатива препозната је и подржана од међународних финансијских институција и Европске комисије.

Јоксимовић је Жужану Харгитаи информисала да су Министарство за европске интеграција и Развојна агенција Србије потписале Меморандум о сарадњи - односи се на координацију активности и налажења финансијских извора за пројекте на локалу - а кроз мрежу Регионалних развојних агенција. То ће, објаснила је, допринети бољем препознавању потреба малих и средњих предузећа на локалном нивоу. 

Жужана Харгитаи је напоменула да се средства ЕБРД намењена за регионалне инцијативе, у значајној мери издвајају за потребе Србије што, како је нагласила, доказује озбиљнији капацитет институција наше државе у односу на регион.

број коментара 0 Пошаљи коментар