Вучић почетком идуће седмице у Кини

Председник Србије Александар Вучић боравиће почетком идуће седмице у посети Кини, где ће учествовати на Светском економском форуму, познатијем као "летњи Давос".

Шеф српске државе, како сазнаје Танјуг, првог дана тродневне посете, у понедељак у Пекингу, састаће се са привредницима, представницима великих кинеских компанија.

Другог дана боравка у главном граду Кине, Вучић ће, како је планирано, имати сусрет са председником Кине Си Ђинпингом, а са премијером Кине Ли Кећангом састаје се у среду на "летњем Давосу", који се одржава у Тјанђину.

Он ће присуствовати отварању 12-годишњег састанка под називом "Нови победници", у организацији Светског економског форума, те ће имати и састанке са представницима кинеских компанија и на маргинама тог скупа.

Кина као инвеститор већ је значајно присутна у Србији, где кинеске компаније реализују низ великих инфраструктурних пројеката, а својевремено је "спасила" Железару у Смедереву.

Уочи председникове посете, кинеска компанија "Циђин мајнинг груп" изабрана је за стратешког партнера РТБ "Бора". 

Кинези у "Бор" планирају да уложе 1,46 милијарди долара, а групација има обавезу да инвестира и 350 милиона долара за докапитализацију РТБ "Бора". 

Вучић је, након саопштења о избору стратешког партнера за РТБ "Бор", рекао да су Кинези најмоћнији и контролишу увелико светско тржиште бакра, а вест о стратешком партнеру је велика ствар за читав исток Србије. 

Председници Вучић и Си ће, током сусрета у Пекингу, како је раније најављено, верификовати специјални економски пакет од најмање десет економских уговора којим ће Србија, поред решења за РТБ "Бор", обезбедити капиталне инвестиције у области инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и информационих технологија, вредне преко 1,5 милијарди долара.

Уз жељу да Кина, са председником Сијем као лидером, оствари све своје националне економске циљеве, председник Вучић је недавно истакао и да је поносан што Србију и Кину повезује свеобухватно стратешко партнерство и што су билатерални односи на историјском врхунцу. 

Иначе, овогодишњи "летњи Давос" одржаће се у знаку Четврте индустријске револуције, а има за циљ да подстакне глобалне иновације и решења глобалних изазова.

Како је најављено у саопштењу Светског економског форума, конференција ће бити највећа до сада, са више од 2.000 учесника из 100 земаља, који ће разговарати о принципима, протоколима, стандардима и решењима за одрживу будућност света.

Четири земље биће заступљене на овој конференцији са шефовима држава или влада – поред председника Вучића, "летњем Давосу" присуствоваће председница Естоније Керсти Каљулаид, председник Летоније Рајмондс Вејонис, премијер Самое Туилаепа Лупесолијаи Саилеле Малијелегаои, а 38 земаља биће представљено на нивоу потпредседника владе или министара. 

У првом плану посете Кини и за Србију ће бити економске теме, али, пошто је Кина један од наших најважнијих међународних партнера, када је реч о Косову, то ће бити и прилика за разговоре о косовском проблему. 

Председник Србије је, током недавног разговора са амбасадором Кине Ли Манчангом, уочи посете тој земљи, рекао да је поносан што су односи две земље на историјском врхунцу. 

Истакао је да се радује што ће ускоро поново посетити пријатељску Кину и са председником Сијем утврдити нове правце развоја нашег партнерства и свеобухватне сарадње. 

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. сеп 2018, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

mala

Vucic ceni svoje prijatelje, a to je svakako Kina.

(среда, 12. сеп 2018, 18:36) - Aca [нерегистровани]

Kina

Samo treba razvijati odnose sa Kinom maksimalno, ekonomija im je sve jaca, u ovom rasporedu snaga brzo ce preteci Amere. Ocigledno je i Vucic toga svestan, zato i insistira na razvoju odnosa sa Kinom

(среда, 12. сеп 2018, 16:31) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Lepa vest, sa Kinom treba održavati dobre odnose, jer su nam se oni uvek našli kada smo bili u krizi.

(среда, 12. сеп 2018, 16:19) - Миљко [нерегистровани]

Вучић почетком идуће седмице у Кини

Сигурно да ће посета Председника Вучића Кини бити важна и од великог значаја за Србију,јер наше земље дуги низ година гаје искрено пријатељство и сарадњу које сад само продубљујемо и јачамо.

(среда, 12. сеп 2018, 16:09) - mamo [нерегистровани]

Kina

Kina će tek ulagati u Srbiju, tek će biti investicija.

(среда, 12. сеп 2018, 16:08) - ime [нерегистровани]

čast

Velika čast za Vučića.

(среда, 12. сеп 2018, 16:06) - Dragan R [нерегистровани]

Iskreno prijateljstvo

Kina je naš veliki prijatelj i partner, ovo prijateljstvo se mora održati u budućnosti.

(среда, 12. сеп 2018, 15:12) - anonymous [нерегистровани]

U

Kinezi su nasi veliki prijatelji.

(среда, 12. сеп 2018, 14:57) - Igor [нерегистровани]

Вучић почетком идуће седмице у Кини

Ovo je veoma važna poseta Kini koja pokazuje izuzetne odnose Srbije i Kine.