Вучић почетком идуће седмице у Кини

Председник Србије Александар Вучић боравиће почетком идуће седмице у посети Кини, где ће учествовати на Светском економском форуму, познатијем као "летњи Давос".

Шеф српске државе, како сазнаје Танјуг, првог дана тродневне посете, у понедељак у Пекингу, састаће се са привредницима, представницима великих кинеских компанија.

Другог дана боравка у главном граду Кине, Вучић ће, како је планирано, имати сусрет са председником Кине Си Ђинпингом, а са премијером Кине Ли Кећангом састаје се у среду на "летњем Давосу", који се одржава у Тјанђину.

Он ће присуствовати отварању 12-годишњег састанка под називом "Нови победници", у организацији Светског економског форума, те ће имати и састанке са представницима кинеских компанија и на маргинама тог скупа.

Кина као инвеститор већ је значајно присутна у Србији, где кинеске компаније реализују низ великих инфраструктурних пројеката, а својевремено је "спасила" Железару у Смедереву.

Уочи председникове посете, кинеска компанија "Циђин мајнинг груп" изабрана је за стратешког партнера РТБ "Бора". 

Кинези у "Бор" планирају да уложе 1,46 милијарди долара, а групација има обавезу да инвестира и 350 милиона долара за докапитализацију РТБ "Бора". 

Вучић је, након саопштења о избору стратешког партнера за РТБ "Бор", рекао да су Кинези најмоћнији и контролишу увелико светско тржиште бакра, а вест о стратешком партнеру је велика ствар за читав исток Србије. 

Председници Вучић и Си ће, током сусрета у Пекингу, како је раније најављено, верификовати специјални економски пакет од најмање десет економских уговора којим ће Србија, поред решења за РТБ "Бор", обезбедити капиталне инвестиције у области инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и информационих технологија, вредне преко 1,5 милијарди долара.

Уз жељу да Кина, са председником Сијем као лидером, оствари све своје националне економске циљеве, председник Вучић је недавно истакао и да је поносан што Србију и Кину повезује свеобухватно стратешко партнерство и што су билатерални односи на историјском врхунцу. 

Иначе, овогодишњи "летњи Давос" одржаће се у знаку Четврте индустријске револуције, а има за циљ да подстакне глобалне иновације и решења глобалних изазова.

Како је најављено у саопштењу Светског економског форума, конференција ће бити највећа до сада, са више од 2.000 учесника из 100 земаља, који ће разговарати о принципима, протоколима, стандардима и решењима за одрживу будућност света.

Четири земље биће заступљене на овој конференцији са шефовима држава или влада – поред председника Вучића, "летњем Давосу" присуствоваће председница Естоније Керсти Каљулаид, председник Летоније Рајмондс Вејонис, премијер Самое Туилаепа Лупесолијаи Саилеле Малијелегаои, а 38 земаља биће представљено на нивоу потпредседника владе или министара. 

У првом плану посете Кини и за Србију ће бити економске теме, али, пошто је Кина један од наших најважнијих међународних партнера, када је реч о Косову, то ће бити и прилика за разговоре о косовском проблему. 

Председник Србије је, током недавног разговора са амбасадором Кине Ли Манчангом, уочи посете тој земљи, рекао да је поносан што су односи две земље на историјском врхунцу. 

Истакао је да се радује што ће ускоро поново посетити пријатељску Кину и са председником Сијем утврдити нове правце развоја нашег партнерства и свеобухватне сарадње. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво