Палмер: Србија ће морати да се помири са Косовом

Да би остварила стратешки циљ и постала чланица ЕУ, Србија ће морати да се помири са Косовом до потпуне нормализације односа, поручио је заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер.

"Потпуна нормализација односа. Оно што то значи је оно што се тренутно одређује кроз преговоре под вођством ЕУ. Ми подржавамо ове преговоре, подржавамо улогу високе представнице (ЕУ Федерике Могерини) да помогне Београду и Приштини да се сагласе о дефиницији потпуне нормализације", нагласио је амерички званичник у интервјуу за портал EWB (European Western Balcans).

Наглашавајући да САД имају годинама добар однос са Београдом, Палмер је указао да Америка и Србија деле један циљ.

"За Србију је то напредовање на путу ка чланству у ЕУ. То је и стратешки циљ Србије и нешто што САД снажно подржавају" истакао је Палмер.

Према његовој оцени, Србија ће, да би тај циљ остварила, "морати да се помири с Косовом".

На питање да ли је Америци прихватљив договор о територијама, Палмер је поручио да САД желе да виде "свеобухватан, локални уговор посвећен напретку", покушавајући да преговарачким странама омогуће простор за преговоре о најбољем договору који могу постићи.

"Нешто што је правично, нешто што је трајно, нешто што се може продати и у Србији и на Косову. А руководство може разговарати са људима, објаснити и добити подршку критичне масе за то", рекао је Палмер.

Нагласио је како то "није празна провера" јер САД желе да "обе стране преговарају о најбољем могућем договору" и подстичу "обе стране да постигну споразум".

Кад будемо знали какав је договор, зависно од тога шта смо очекивали, јасно ћемо рећи шта мислимо, али је "важно за (преговарачки) процес да га воде локални лидери", поручио је заменик помоћника америчког државног секретара.

Оценио је да политика САД на Западном Балкану остаје усредсређена да помогне западнобалканским земљама да постигну своје циљеве и амбиције и уђу у европске и евроатлантске институције, што за све њих на крају значи чланство у Европској унији.

Палмер је рекао како то за све, осим Србије, значи и чланство у НАТО-у, а САД желе да промовишу што је могуће блискије партнерство између НАТО и Србије.

Већ неколико различитих америчких админстрација ради на томе и то остаје стратешки циљ америчке политике, рекао је Палмер и одбацио тврдње да је "Западни Балкан мање важан".

"Ствари су се промениле у том смислу, али САД остају посвећене региону и остајемо у овом региону. Ми смо овде, блиско сарађујемо са владама западног Балкана како бисмо унапредили заједнички циљ европских интеграција, мира, просперитета и стабилностии", нагласио је Палмер.

Палмер је, на питање о различитим интересима великих сила на Балкану, рекао како верује да "САД и Русија имају веома различите амбиције на Балкану".

"Америка подржава евроатлантске интеграције региона, ми подржавамо владавину закона, правила и хармонизацију европских норми између држава Западног Балкана", нагласио је Палмер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво