Тачи: Тешко до споразума са Београдом, али сам оптимиста

Косовски председник Хашим Тачи састао се у Скопљу са премијером Македоније Зораном Заевим, са којим је, како је рекао, разговарао и о дијалогу Београда и Приштине. Поновио је да споразум неће бити лако постигнут, али да је он оптимиста. Македонски премијер подржава дијалог Београда и Приштине и "свако позитивно решење". Тачи је позвао Албнанце у Македонији да изађу на референдум и гласају за грчко-македонски споразум.

Хашим Тачи је на заједничкој конференцији за новинаре са Зораном Заевим рекао да неће бити лако постићи "историјски мировни споразум, који подразумева узајамно признање Србије и Косова, што је једини начин да две земље крену путем приступања европским интеграцијама".

Ипак, Тачи је навео да је оптимиста упркос тешкоћама и да сматра да је боље овај споразум постићи сада, него чекати још деценију или две.

Македонски премијер подржао је дијалог Београда и Приштине и "свако позитивно решење".

"Република Македонија подржава дијалог Косова и Србије, а сваки напредак сматрамо од кључног значаја за стабилност и развој међудржавне сарадње. Македонија подржава позитивно решење питања Косова, решење које ће бити на добробит Албанаца и Срба на Косову, решење које ће ојачати мир, стабилност, обезбедити просперитет Косова, Србије и читавог региона", рекао је Заев, преноси портал Љајми.

Тачи је рекао да је циљ његове посете Скопљу да подржи споразум са Грчком о новом имену Македоније, као и да укаже на то да је, како је рекао, будућност Македоније и Косова у НАТО-у и ЕУ.

Тачи је са, како је рекао, скромним ауторитетом, позвао грађане Македоније, пре свега Албанце, да гласају за грчко-македонски споразум, који ће Македонију одвести у чланство НАТО-а, оцењујући актуелни тренутак "историјским" за ову земљу.

Медији су пренели да су Заев и Тачи разговарали о евроатлантским интеграцијама, формирању Националног савета Косово - Македонија и изградњи аутопута Скопље - Блаца.

Заев је најавио је да ће бити формирани национални одбори за креирање нових стратегија који ће се бавити енергетиком, изградњом гасовода и одржавањем заједничке седнице двеју влада.

"Енергетска веза је један од наших приоритета. Македонија такође промовише изградњу гасовода на Косову, што ће бити изводљиво на основу Берлинског процеса. О свему овоме ћемо разговарати на заједничкој седници двеју влада која ће бити ускоро одржана", рекао је Заев.

Иначе, Тачи је јуче боравио у Подгорици, где је о дијалогу Београда и Приштине обавестио председника Црне Горе Мила Ђукановића, а претходно је на исту тему разговарао и са председником Албаније Иљиром Метом.

број коментара 8 пошаљи коментар
(среда, 12. сеп 2018, 23:13)
Darko [нерегистровани]

sporazum

Sve i da postignemo sporazum,cim udjes u Srbiju, nas si,odgovaracete svi za zlocine nad Srbima.

(среда, 12. сеп 2018, 17:19)
Simce [нерегистровани]

Taci tesko do sporazuma sa Beogradom ali sam optimista

Konacno Albanci shvatili koliko je jaka Srbija i koliko je odlucan nas predsednik!

(среда, 12. сеп 2018, 17:12)
Ana92 [нерегистровани]

Kada, šta

Tači traži kompromisno rešenje, da ne bude tražen za zločine možda. U svakom slučaju treba očuvati mir i stabilnost po svaku cenu.

(среда, 12. сеп 2018, 16:37)
wakanda [нерегистровани]

priča

Tači ima različitu priču za različite medije na različitim mestima.

(среда, 12. сеп 2018, 16:37)
ime [нерегистровани]

dogovor

Zašto onda ne ispuni bilo šta dogovoreno?

(среда, 12. сеп 2018, 13:29)
Sasa [нерегистровани]

P

Hasim Taci samo tako govori a prvi je protiv dogovora sa Beogradom...

(среда, 12. сеп 2018, 13:27)
RADA [нерегистровани]

xxx

Ti si optimista koji nije za dogovore niti postuje neki dogovor.

(среда, 12. сеп 2018, 13:26)
mikica [нерегистровани]

kom

Oni sad od reči do reči kopiraju našeg predsednika.Mi smo više rešeni da istrajemo u dogovoru,za koji oni samo imaju sredstva za rušenje,ne za rešavanje.