Јункер за јединствен став ЕУ о приступању Западног Балкана

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер позвао је ЕУ да дефинише приступ када је реч о уласку Западног Балкана у Унију. Подсетио је да је Европа у великој мери превазишла економску и финансијску кризу и заложио се за јачање сигурности спољних граница ЕУ.

"Потребна нам је дефиниција приступања Западног Балкана. У супротном, други би могли то да искористе и обликују наше суседство", поручио је Јункер у свом говору о стању Уније.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је у свом годишњем обраћању Европском парламенту навео да је политика проширења ЕУ успешна прича.

"Проширење је успешна прича, јер смо ујединили Европу историјски и географски", каже Јункер.

Нагласио је да је у политици проширења остало још посла да се уради и подсетио да ЕУ мора да настави да извози стабилност, онако како то ради када је проширење у питању.

"Волим Европу и волећу је заувек"

Јункер је позвао ЕУ на веће јединство у свим областима унутрашње и спољне политике.

"Када смо уједињени, ми Европљани смо сила без које се не може", рекао је Јункер.

Оценио је да је ЕУ данас гарант мира и позвао на борбу против национализма који, према његовим речима, не тражи решења већ кривце.

"Континент ужива мир захваљујући ЕУ", рекао је Јункер.

Говорећи о стању ЕУ у 2018. години, председник Јункер је подсетио да је Европа у великој мери превазишла економску и финансијску кризу.

Позвао је на јачање Економске и монетарне уније како би и заједничка валута евро била јача.

Јункер се у свом последњем говору са места председника Комисије заложио за отворену ЕУ која "не окреће леђа другима поготово не онима који пате". Позвао је на "балансирану реформу миграционе политике" и компромис унутар ЕУ по том питању.

"Тренутна решења у тој области нам нису довољна. Потребно нам је више трајне и организоване солидарности", каже Јункер.

За јачање спољних граница 

Јункер се заложио за јачање сигурности спољних граница ЕУ, али и укидање евентуалних унутрашњих граница.

"Уколико оне остану, то је корак уназад за Европу", оценио је Јункер.

Говорећи о миграционој политици, председник Европске комисије позвао је на борбу против илегалне миграције, повратак оних који су нелегално ушли на територију ЕУ, али и на отварање легалних миграционих путева.

"Потребна нам је квалификована радна снага", поручио је Јункер.

Јункер о Брегзиту 

Говорећи о Брегзиту, Жан Клод Јункер је поновио да поштује одлуку Велике Британије да напусти Унију, али да дубоко жали због тога. Он је поручио да нико ко напусти ЕУ не може да остене део јединственог тржишта. Посебно је нагласио важност решавања питања границе са Ирском, али и будућих односа.

"После 29. марта 2019. године, Велика Британија неће бити било која трећа земља већ близак пријатељ и партнер ЕУ", закључио је Јункер.

У свом говору пред посланицима Европског парламента, Јункер се заложио за одбрану слободе медија у Европи и поручио да слободни медији не смеју бити доведени у питање.

"Нема демократије без слободе изражавања", каже Јункер.

Жан Клод Јункер је предложио и кажњавање интернет платформи као што су Гугл, Фејсбук и Твитер уколико постављени екстремистички садржај не одстране у року од сат времена.

Председник Европске комисије позвао је и на одбрану владавине права у ЕУ и позвао на санкционисање свих који те принципе крше.

Јункер је током свог говора позвао на укидање досадашње праксе летњег рачунања времена.

"Волим Европу и увек ћу је волети", закључио је Жан Клод Јункер у завршној речи свог последњег говора о стању Уније са позиције председника Европске комисије.

"Уједињени можемо да извозимо стабилност на Зaпадни Балкан"

Јункер је данас упутио и Писмо о намерама Европске комисије, чији мадат истиче следеће године, у којем је нагласио важност наставка рада на јачању, јединству и демократичности Европе.

Напомиње да ће управо 2019. година бити кључна за ЕУ и њено место у свету који, према његовим речима, постаје све неизвеснији. 

"Заједно можемо доћи до уједињеније, јаче и демократичније ЕУ. Заједно можемо обликовати свет, извозити стабилност, посебно на Западни Балкан и одбранити међунарони правни поредак и наше вредности", поручио је Јункер. 

У Писму о намерама упућеном председнику ЕП Антонију Тајанију и тренутно председавајућем Европског савета асутријском премијеру Себастијану Курцу, Јункер је навео кључне иницијативе Европске комисије у наредном прериоду.

Оне се односе на јачање привреде и инвестиција у ЕУ, повезивање кроз заједничко дигитално тржиште, јачање Енергетске уније и борбе против климатских промена, јачање унутрашњег тржишта и индустрије у ЕУ, јачање Економске и монетарне уније, трговину са светом, заштиту основних права као и рад на новој мигрантској политици и јачању улоге ЕУ као играча на глобалној сцени. 

Управо се под иницијативом за јачање улоге ЕУ на међунарнодној сцени може сврстати и позив Јункера за већим јединством Уније и када је реч о Западном Балкнау и проширењу. 

"Потребна нам је јединствена дефиниција приступања Западног Балкана. У супротном други би могли то да искористе и обликују наше суседство", поручио је Јункер током свог говора о Стању уније.

број коментара 5 пошаљи коментар
(четвртак, 13. сеп 2018, 10:00)
anonymous [нерегистровани]

Јункер за јединствен став ЕУ о приступању Западног Балкана

Ja чврсто верујем да је господин Жан Клод Јункер пријатељ и да подржава чланство Србије и Црне Горе у Европској Унији.

(четвртак, 13. сеп 2018, 01:52)
Aotearoa [нерегистровани]

Ponovo izjava EU,

kojom se samo potvrdjuje njihovo licemerje i dvostruki standard !

(среда, 12. сеп 2018, 22:52)
anonymous [нерегистровани]

G-dine Junker:

Primenite ista pravila prema Srbiji pod kojima ste primili Hrvatsku. U cemu je polemika? Ako su ta pravila negde zaturena, ja cu da vas podsetim -- nisu ni postojala! A da su postojala nebi u Hrvatskoj slavili Ustastvo i koje sta (progon Srba koji je imao status naroda), samo da bi stvorili homogenu drzavu. Sramota za EU.

(среда, 12. сеп 2018, 17:22)
Бојан [нерегистровани]

Балкан, ЈУ и ЕУ

"Заједно можемо обликовати свет, извозити стабилност, посебно на Западни Балкан и одбранити међунарони правни поредак и наше вредности"

Треба имати у виду да је гарнитура ЕУ са краја 80их радила све да се Балкан дестабилизује, а сада би ва нова да га тобоже стабилизује. Овде мислим пре свега на преурањено признавање самосталности неких ЈУ република, што је био директан повод за ратове. Ово је тужно колико је истинито. А што је та ЈУ даља, то видимо колико је велика била.

(среда, 12. сеп 2018, 12:26)
anonymous [нерегистровани]

Kako to....?

EU izvozi stabilnost, a podržava kvazi državu Kosovo, na čijem čelu su teroristi. KFOR ne može da obezbedi mir na Kosovu kada dolazi Vučić... Kakva je to onda stabilnost posle skoro 20 godina prisustva njihovih trupa?