"Џонсонови закључци ће пресудно утицати на коначан став САД"

Сенатор Рон Џонсон је дошао да изврши пресек стања, да види које су могућности и идеје за постизање споразума, а у Вашингтон се враћа са закључцима који ће пресудно утицати на коначан став САД по питању КиМ, каже за РТС Стефан Сурлић сa Факултета политичких наука.

Сурлић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су током Џонсонове посете САД послале јасну поруку да су флексибилне, и то из два разлога.

Први је да не желе да Косово остане недовршен пројекат, а други да постојећа администрација жели да покаже да је спремна да реши неки међународни конфликт, наводи Сурлић.

Ипак, сматра да се, упркос позитивним тоновима који су дошли од саветника америчког председника за националну безбедност Џона Болтона, не може очекивати да САД повуку признање самопроглашене независности Косова.

САД за сада инсистирају да Београд и Приштина дођу до споразума, додаје Сурлић.

Сенатор Рон Џонсон, како примећује Сурлић, својим присуством и другом посетом од фебруара показује да заиста обраћа пажњу на питање КиМ и будући споразум.

Сматра да је Џонсон дошао да изврши пресек стања, да види које су могућности и идеје за постизање споразума, а у Вашингтон враћа са закључцима који ће пресудно утицати на коначан став САД.

Што се тиче става Немачке, Сурлић објашњава да се та земља противи разграничењу зато што се читав процес нормализације, односно условљавања Србије на путу ка ЕУ, темељио на теми Косова.

Немачка види разграничење као пораз своје политике, сматра Сурлић.

Такође, како је додао, Немачка страхује од домино ефекта и угрожавања стабилности на целом Балкану.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво