Шолтес: Надам се споразуму између Београда и Приштине наредних месеци

Известилац Европског парламента за Косово Игор Шолтес сматра да је, у интересу ЕУ, Србије и Косова, да у догледно време буде постигнут свеобухватан мировни споразум између Београда и Приштине.

Известилац Европског Парламента за Косово Игор Шолтес жали што планирани дијалог председника Александра Вучића и Хашима Тачија није одржан прошле недеље у Бриселу, како је претходно било планирано.

Шолтес се нада да ће два председника наставити започети процес и да ће у наредним месецима постићи правнообавезујући споразум.

"Надам се да ће у наредним месецима постићи правнообавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Србије и Косова, који ће бити успешан, одржив за регион и у складу са међународним правом", изјавио је Шолтес.

Упитан да прокоментарише позицију ЕУ, која договор између Вучића и Тачија види као реалан и готов већ током наредне године, Игор Шолтес каже да је – под условом да обе стране у дијалогу остану на свом путу – помирење могуће, само је, каже, питање када ће до тога и доћи.

Игор Шолтес додаје да ЕУ мора да настави да подржава дијалог између Србије и Косова и да им помогне да нађу споразум који би био у складу са међународним правом.

"Добродошло би да се то постигне што је брже могуће, али на Србији и Косову је да одлуче колико брзо ће то да буде", наводи Шолтес.

Известилац ЕП подсећа да су помирење и добросуседски односи суштина онога за шта се ЕУ залаже, а сви њени партнери у региону који имају јасну европску перспективу морају да се држе тих принципа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво