"Односи у узлазној путањи, Мароко не мења став око КиМ"

Дипломатски односи Србије и Марока су у узлазној путањи, а Мароко остаје при ставу да неће признати независност КиМ, речено је после састанка шефова дипломатија Србије и Марока, Ивице Дачића и Насера Бурита.

Две државе, како су истакли министри, имају потенцијала за бољу економску сарадњу, посебно по питању пољопривреде и аутомобилске индустрије.

Прошло је 14 година од када је последњи пут министар спољних послова Марока био у посети Србији, а Насер Бурита каже да односи две земље доживљавају неку врсту "меденог месеца".

Нагласио је да ће две земље повећати сарадњу у култури, просвети, спорту, као и да се морају искористити потенцијали за бољу економску размену, посебно у пољопривреди и аутомобилској индустрији.

Министар Дачић је указао да две земље сада имају узлазни тренд у сарадњи.

Дачић је рекао да је циљ Србије да сарадња две земље буде на нивоу каква је била за време Тита.

Најавио је да ће следеће недеље бити одржан пословни савет у циљу боље економске сарадње две земље, као и да ће поново бити активиране мешовите економске комисије 

"Мароко и Србија су спремни да оснаже сарадњу у духу територијалног суверенита и интегритета", рекао је Дачић.

Мароко, иначе, није признао Косово као независну државу, а Бурати каже да се та земља противи сваком једностраном проглашењу независности.

Додаје да Мароко разуме бригу Србије, јер је и њима угрожен територијални интегритет.

"Став Марока је принципијелан. Ми смо против једнострано проглашене независности, признавање неке државе мора да се учини у оквиру система УН и треће Мароко је сам угрожен у територијалном интегритету, суочава се са једностраним проглашењем квази државе и разумемо став и бриге Србије", истакао је Бурита.

Такође, министар Дачић најавио је наставак дипломатске офанзиве Србије, односно рад на проналажењу решења за Косово. 

Између Србије и Марока данас је потписан Меморандум о сарадњи у области спорта, а тај документ Насер Бурита потписао је са министром спорта Вањом Удовичићем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи