Љимај спреман да преда мандат опозицији

Заменик косовског премијера Фатмиљ Љимај, којег је влада предложила да преводи тим за дијалог са Београдом, спреман је, каже, да тај мандат преда опозицији под условом да све политичке партије учествују у том дијалогу. Неки од лидера опозиције су, у међувремену, поновили да су против "корекције граница".

Љимај, који је и лидер Социјалдемократске иницијатива (НИСМА), која је део владајуће коалиције, сматра да дијалог са Београдом не може да се води појединачно и зато га каже треба проширити на све косовске политичке субјекте.

Љимај, чији тим за дијалог није потврђен у парламенту због недостатка кворума, у интервјуу за Зери није желео да говори о идејама које у вези са разграничењем са Србијом износио косовски председник Хашим Тачи.

Каже да је Косово "независна држава", а циљ косовске власти је да "Србија призна ту независност и да Косово постане члан УН".

Навео је да Београд још није изашао са конкретним предлогом под којим условима би Србија била спремна да призна косовску независност, те да Приштина не зна какав је став Србије у вези са тим.

Аргументи опозиције против "корекције граница"

Лидер опозиционог Демократског савеза Косова и бивши премијер Иса Мустафа, судећи према објави на Фејсбуку, није охрабрио представнике Албанаца са југа Србије који желе припајање Косову.

Мустафа је, наиме, написао да је забринут за положај Албанаца у три општине југа централне Србије, али и да им је током јучерашњег састанка у Приштини пренео да је "отварање питања територијалног интегритета не само у сукобу са косовским уставом и Декларацијом о независности, већ и ризикује враћање питања државности Косова на преговарачки сто".

Констатовао је и да Београд у овом тренутку не признаје ни постојеће косовске границе.

Овим поводом огласио се и шеф посланичког клуба ДСК Абдулах Хоти који је, како преноси портал Инсајдери, такође констатовао да је њихов захтев за прикључење Косову противуставни.

Хоти је изричит да ДСК неће гласати за тако нешто у парламенту, осим ако не буде постојала воља за, како је рекао, промену косовског устава.

Иначе, политички представници три општине са југа централне Србије јуче су боравили у Приштини, где су разговарали са косовским председником Хашимом Тачијем, који се у оквиру Бриселског дијалога залаже за прикључење те три општине Косову.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво