Вучић: Дугорочни мир од огромног значаја за цео регион

Председник Србије Александар Вучић поручио је да би дугорочни мир и стабилност били од огромног значаја за бољи живот грађана и економије региона, као и улазак Србије и других земаља Западног Балкана у ЕУ. Ако ЕУ остави Балкан ван својих груди, мислим да ће остати без срца, поручио је француски сенатор Оливије Кадик.

Александар Вучић је то изјавио на заједничкој конференцији за новинаре са француским сенатором Оливијеом Кадиком са којим је, како је навео, више него икада раније разговарао о економији.

Кадика је Вучић описао као политичара посвећеног очувању мира и стабилности на Балкану, и политичара који одлично познаје регион.

"Разговарали смо о свим важним регионалним питањима, дијалогу Београда и Приштине, колико је потребно и лековито било за све нас да имамо дугорочни мир, стабилност који би значили боље животе, економије, улазак и Србије и других земаља у ЕУ. Добили смо пуну подршку сенатора Кадика на путу европских интеграција", нагласио је председник Србије.

Председник Србије је навео да је данас, много више него икада раније, разговарао са сенатором Кадиком о економији и економским односима две земље.

Истакао је да је улагање француске компаније "Ванси", која управља београдским аеродром, веома важно, јер је аеродром прво лице земље које сви виде када долазе.

То, према речима председника Вучића, представља огроман подстицај за друге француске инвеститоре.

Вучић је напоменуо да је Србија повећала трговинску размену са Француском у првих шест месеци за девет одсто и подсетио да је прошле године износила 995 милиона евра, изразивши уверење да ће свакако ове године прећи цифру од милијарду евра.

Открио је и да је сенатора Кадика изненадило када је синоћ разговарао са француским инвеститорима, јер је први пут видео људе из малих и средњих предузећа који показују значајно интересовање за улагање у Србију.

Вучић је истакао да је, што се нас тиче, Француска Србији пријатељ из давнина.

Подсетио је да се на Калемегдану ускоро открива реконструисани споменик, у чију реконструкцију су уложиле владе обе земље.

"Вечерашњи долазак унуке Франша Д'Епереа овамо показује да поново правимо односе који су блиски и говоре о заједничкој будућности, а не само прошлости две земље", истакао је председник Србије.

Кадик: Ценимо напоре ка ЕУ, чекамо вас у Европи

Ако ЕУ остави Балкан ван својих груди, мислим да ће остати без срца, поручио је у Београду француски сенатор Оливије Кадик, наводећи да се изузетно цене напори које Србија улаже на путу ка ЕУ.

Кадик је, на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем, истакао подршку Француске у изналажењу решења за КиМ које ће, каже, оснажити стабилност региона.

Француски сенатор је навео да су напори које Србија чини на путу ка ЕУ веома уочени и да су разговори које су имали омогућили да се "француски поглед на стање на Балкану даље развија".

Како је рекао, решавање разлика "између Србије и Косова" је важно за стабилизацију Западног Балкана и остваривање европских перспектива.

Поновио је подршку Француске том процесу и навео да подржавају напоре руководства обе стране да се дође до споразума и размотре све опције које ће довести до глобалног решења, а које ће оснажити стабилност региона.

"Изузетно сам срећан због онога што чините на овом пољу и дивим се вашој храбрости", рекао је Кадик, обраћајући се српском председнику.

Указао је и на речи једног писца који је рекао да су Париз и Берлин мозак Европе, али да се њено срце налази на Балкану.

"Ако ЕУ остави Балкан ван својих груди мислим да ће остати без срца – чекамо вас сви са великим нестрпљењем", поручио је Кадик.

Навео је да је његов сектор пре свега привреда и економија и истакао значај доласка француског "Вансија" као партнера за београдски аеродром, али и учешће у процесу прераде отпада, и додао да је све више фирми из те земље које инвестирају у Србију, што у неком претходном периоду није био случај.

Кадик је рекао да је у последњих осам месеци осам компанија из Француске започело своје пословање и нагласио да су све оне 100 одсто задовољне и да су направиле одличан посао доласком у Србију.

То је оно што даје наду, али и даје потврду и подршку привреди Србије, закључио је Кадик.

број коментара 11 пошаљи коментар
(среда, 12. сеп 2018, 07:13)
anonymous [нерегистровани]

Barikade nisu najveći problem!

Problem je što Vučić nije spomenuo ZSO, Bris sporazum i u kojoj je fazi, dok je govorio u KM! Ja sam sam prisustvovao, ali bolje da nisam. Mislio sam da će biti istorijijski, ali nije bilo ništa. Džaba sam dolazio. Samo ponavljanje istoga, celo vreme.
Na našu žalost, protesti su sasvim normalna pojava...

(уторак, 11. сеп 2018, 19:19)
Zdravko [нерегистровани]

Вучић: Дугорочни мир од огромног значаја за цео регион

U miru se najlepse i najbolje zivi .

(уторак, 11. сеп 2018, 17:58)
Dimitrije Bijelo Polje SCG [нерегистровани]

Arno Gujon anđeo

A da li ste pomenuli Arno Gujona, jedinu svijetlu tačku Francuske u ovih 15 tak-20 godina. Jedinog čovjeka koji je svojim srcem učinio toliko dobra za našu braću i sestre sa KIM.Ako bi neko trebao biti spona Srbije i Francuske to je Arno Gujon. Da njega i njegovu porodicu Bog blagoslovi. A i grijehovima francuske diplomatije u prethodnih 20 godina može se pisati dan i noć. Što neku pomenu, za početak da povuku priznanje lažne države Kosovo.

(уторак, 11. сеп 2018, 17:06)
anonymous [нерегистровани]

Francuska

Ako im je toliko stalo do Srbije, zasto ne povuku priznanje Kosova. I druge su drzave to ucinile. Francuska je bila saveznik Srbije u oba rata.

(уторак, 11. сеп 2018, 16:31)
Mamo [нерегистровани]

Balkan

Mi smo za mir ali potrebno je i drugi da isto razmišljaju kao i mi.

(уторак, 11. сеп 2018, 13:01)
Milan [нерегистровани]

razvoj i napredak

Samo u situaciji potpunog mira je moguć ekonomski razvoj i napredak, a to je ono što nam je sada najvažnije, da napredujemo i da konačno živimo kao sav normalan svet

(уторак, 11. сеп 2018, 12:37)
anonymous [нерегистровани]

Naslov

A bombardovanje?

(уторак, 11. сеп 2018, 12:09)
Dane [нерегистровани]

jj

Moramo uloziti velike napore u odrzavanju mira i stabilnosti u regionu jer jedino tako mozemo racunati na neku bolju buducnost.

(уторак, 11. сеп 2018, 11:58)
anonymous [нерегистровани]

mila

velika je cast sto ce nas posetiti unuka Franaša D Eperea, zelim joj iskrenu dobrodošlicu i prijatan boravak u nasem gradu

(уторак, 11. сеп 2018, 11:35)
mikica [нерегистровани]

kom

Biće to lepa i konstruktivna poseta posle koje ćemo imati jasniju sliku o veličini podrške zapadnog sveta za naše ciljeve.