"Србија и Бугарска ће радити на развоју билатералних односа"

Бугарска ће наставити да подржава Србију на путу евроинтеграција, поручила је у Софији председница Собрања Цвета Карајанчева у разговору са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић. Маја Гојковић састала се и са председником Бугарске Руменом Радевим и нагласила да су савремени односи Србије и Бугарске добри и да иду ка узлазној путањи.

Саговорнице су у разговору нагласиле да ће учинити све да кроз парламентарну сарадњу и даље раде на томе и на развоју билатералних односа.

Гојковићева и Карајанчева су нагласиле да парламентарци, који представљају грађане Србије и Бугарске, развијају добре односе имајући у виду да се блискост два народа не заснива само на географском суседству и вишевековној повезаној историји, већ и на сличности језика, културе, заједничке вере и традиција.

Оне су се сагласиле о значају јачања сарадње на нивоу радних тела парламената, као што су одбори за спољне послове и европске интеграције, саобраћај, инфраструктуру и туризам и нагласиле да посебно имајући у виду заједничке приоритете влада две државе у области образовања, информатичког друштва и дигитализације парламенти Србије и Бугарске би могли допринети на тим пољима.

Гојковићева је указала да је за Србију важна и сарадња и размена искуства у вези са процесом европских интеграција, посебно у погледу прилагођавања националног законодавства правним тековинама ЕУ. 

Председница Скупштине Србије је захвалила на подршци Бугарске евроинтеграцијама Србије, подсећајући да су током бугарског председавања отворена два поглавља и указала да је важно да се динамика отварања преговарачких поглавља убрза у наредном периоду и да очекује подршку "тројке" - Бугарске, Аустрије и Румуније.

Гојковићева и Карајанчева су се сагласиле да је важно да Европска унија на Западни Балкан гледа као на регион који није део проблема већ део решења, а Карајанчева је истакла да је Бугарска спремна да помогне у свему што је потребно на путу Србије ка ЕУ, указујући да приступање захтева реформе, као и да је то тежак процес, а да посланици Собрања, који су прошли пут интеграција у ЕУ, могу помоћи и пренети искуства у различитим облицима.

Констатовале су да је реализација заједничких инфраструктурних пројеката изузетно важна, јер се на тај начин гарантују повезаност две државе и читавог региона и подстиче развој пословне сарадње и туризма, где се већ бележи значајан раст размене туриста између две државе.

Разговарале су и о положају бугарске националне мањине, а у том контексту Карајанчева је захвалила на ангажману и председника Србије Александра Вучића, као и на помацима који су учињени по питању положаја бугарске националне мањине и истакла значај што се питања образовања, као и медија на матерњем језику решавају у корист те националне мањине.

Гојковићева је нагласила да бугарска национална мањина представља мост сарадње између две државе и указала да је остварен значајан напредак, као и да је доношењем закона ова област уређена по европским стандардима, као и да постоји чврста воља руководства Србији да се ради на унапређењу положаја бугарске националне мањине, што је и показано на примеру издавања уџбеника на бугарском језику.

Маја Гојковић је позвала председницу Народног собрања да следеће године дође у посету Србији када се навршава 140 година успостављања дипломатских односа и да заједно обележе тај важан датум.

Карајанчева је прихватила позив да следеће године узврати посету.

Са председницом Собрања Гојковић, која борави у дводневној посети Бугарској, положила је и венац на Споменик незнаном јунаку у Софији, наводи се у саопштењу Народне скупштине.

У Делегацији Народне скупштине су и народни посланици, чланови Одбора за спољне послове и европске интеграције Маја Пужић и Жарко Мићин, као и председник Посланичке групе пријатељства са Бугарском Новица Тончев.

Гојковићева и Радев о односима две земље 

Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се и са председником Бугарске Руменом Радевим и нагласила да су савремени односи Србије и Бугарске добри и да иду ка узлазној путањи, а да интензиван политички дијалог на свим нивоима власти показује да су обе земље једнако одлучне да развију сарадњу на свим пољима. 

Радев је током сусрета указао да је сусрет са председником Србије унео нови дух у односе две државе, као и да су Србија и Бугарска кренуле путем историјског помирења и разумевања. 

Радев је нагласио да су односи две земље, сарадња на политичком и економском плану, као и по питању националних мањина добар пример како треба да се развијају односи у региону.

Он је подсетио да је у последње две године било 17 састанака на различитим нивоима власти, два председника, влада и парламената, што је донело резултате, који се огледају кроз повећање робне размене, која је достигла милијарду долара.

Напомиње да је период председавања Саветом ЕУ од стране Бугарске донео јасну европску перспективу и Србији, указујући да пут ка ЕУ захтева напоре и државе и друштва у целини, те да је Бугарска свесна тих напора и спремна је да помогне.

Председница Народне скупштине захвалила је Бугарској на подршци евроинтеграцијама Србије, указујући на потребу јачања динамике преговарачког процеса, те изразила очекивање да ће Бугарска наставити да се ангажује да регион буде важан део агенде председавања Саветом ЕУ и у наредном периоду.

Радев је председници Скупштине Србије пренео да је захвалан на ангажовању председника Вучића и залагању које је показао по питању положаја бугарске националне мањине у Србији.

Гојковићева је указала да Србија чини све да мањинама омогући што боље образовање на матерњем језику и њихов положај у целини у складу са европским стандардима, као и да је у последње две године, од њене претходне посете Бугарској, остварен значајан напредак и донети добри закони који су допринели побољшању положаја припадника мањина.

Гојковићева и Радев су разговарали о регионалној сарадњи, посебно јачању сарадње у оквиру Дунавске стратегије, и могућности да председници држава региона, али и парламенти дају свој допринос за јачање везе. 

Радев је указао да грађани желе да у свакодневном животу виде реалне резултате интеграција, а Дунавска стратегија пружа реалан механизам зближавања људи дунавског региона и њиховом повезивању.

Гојковићева је подсетила да се следеће године обележава 140 година од дипломатских односа две државе и да је то добра прилика да се грађанима представе резултати заједничког рада на унапређењу односа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи