Гујон: Куцаћу на сва врата, нећу одустати од помоћи Србима на Космету

На административном прелазу Мердаре јуче је француско-српском хуманитарцу Арноу Гујону забрањен улазак на Косово и Метохију – и то на неодређено време. Претходно су га три сата саслушавали припадници косовске полиције и безбедносних служби, а упућене су му и претње да ће његово име бити упрљано на све могуће начине. Ово је забрана хуманитарног рада, ако не могу да уђем на КиМ, не могу ни да помогнем Србима, каже Гујон за РТС и додаје да му није свеједно због претњи из обавештајне службе.

Арно Гујон је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је добио моралну подршку многих након што му је на неодређено време забрањен улазак на Косово, али да је после свега што се десило збуњен.

Претресање и саслушавање на административном пункту Мердаре трајало је три сата и тада му је без образложења одређена забрана.

"Рекли су ми да ће доћи специјална екипа из Приштине и мислио сам да ћу вероватно и ја морати да идем у Приштину, да ће да ме ухапсе", рекао је Гујон.

Међутим, како каже, то је била екипа косовске обавештајне службе која му је поручила да ће његово име и породица бити упрљани на све могуће начине.

"Када вам неко из обавештајне службе то каже, није свеједно... Може да преплаши човека, не знам докле они могу да иду. Сад сам збуњен", рекао је Гујон.

Наводи да их није интересовало само оно што Гујон ради на Космету, већ и какву слику о Косову шаље у Француску.

"Испитивали су ме о чланцима у француском листу Фигаро о нехуманим условима у којима живе Срби, Горанци, Роми на Косову и Метохији, и о документарцу на француској телевизији о кршењу људских права и о тешком животу, и о томе шта ми радимо како бисмо помогли напаћеном народу", објаснио је Гујон.

Додао је да је моралну подршку добио од многих људи, међу којима и од председнице Владе Србије, директора Канцеларије за КиМ, игумана манастира Високи Дечани, владике Теодосија...

"Срби рачунају на нашу помоћ"

Наглашава да није пријатан осећај када му неко после 14 година хуманитарног рада забрани улазак на Космет.

"Ово није забрана Арноа Гујона, већ хуманитарног рада, забрана доводи у питање хуманитарни рад којим се бавимо 14 година", рекао је Гујон.

Истиче да Срби рачунају на ту помоћ и подршку.

"Хуманитарна помоћ на Косову и Метохији је преко потребна. Видимо да се они не задовољавају тиме да хапсе и приводе Србе на КиМ, него су почели да приводе оне који помажу Србима и који живе у лошим условима и који о томе говоре на западу", каже Гујон.

Поручује да ће искористити све законске могућности да та забрана буде укинута, те да има осам дана за жалбу.

"Свакако да ћу да се жалим, да користим све легалне процесе које имам на располагању и да куцам на сва врата међународних организација, мисија, како на КиМ, тако и у Београду. Почели смо да објављујемо и у Француској шта се догодило. Не могу да се помирим са тим да више нећу моћи да упалим свећу у Високим Дечанима, где сам се крстио, да нећу више моћи да пољубим икону Пресвете Богородице у манастиру Грачаница, где сам запросио своју жену, да нећу моћи да видим своје пријатеље, кумове који живе у Грачаници, Штрпцу, Новом Брду, Ранилугу, и осталим селима која посећујем већ 14 година", рекао је Гујон.

Нада се да ће међународне мисије и организације успети да укину ову забрану.

"То је као да су забранили једном лекару да уђе у болницу. Ако не могу да уђем на КиМ, то значи да не могу више да помогнем... Надам се, имам веру и снагу, вољу, иако сам сада потресен и тужан, нећу одустати и наставићу ову борбу јер то је борба за истину и правду за све људе који живе на Косову и Метохији", рекао је Гујон.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво