Полемика опозиције и власти око посете председника Космету

Опозициони Савез за Србију саопштио је да дводневна посета председника Србије Косову и Метохији није донела ништа конкретно, и да је једина поента боравка Александра Вучића на Космету скупљање "јефтиних поена" на, како наводе, несрећи српског народа. Саопштење Савеза за Србију осудили су потпредседница владе Зорана Михајловић, Српска листа као и Покрет социјалиста. Вучићеву посету Космету критиковао и лидер ПСГ-а Саша Јанковић.

Оцењујући да је питање КиМ најозбиљније национално питање, из Савеза за Србију тврде да су они опозиција Вучићу, не и држави, и да би радо поздравили конкретне ствари којима се штити српски државни интерес на Косову и Метохији.

Одата је, кажу, пошта Оливеру Ивановићу, а његове убице нису пронађене. Посећене су, додају, Газиводе, а није представљен план заштите овог изузетно важног ресурса државе Србије.

Сматрају да је уместо на породице са више деце које тешко живе, новац утрошен на постављање билборда са Вучићевим ликом, и сматрају да су људи били приморани да дођу на митинг, уместо да су на својим радним местима.

Посебно критикују то што је председник Вучић рекао да неке земље Европе не прихватају његов предлог решења, а да се не зна шта је тај предлог.

Огласио се и председник Грађанског блока 381 и Покрета слободних грађана Саша Јанковић који је навео да је "Вучић данас Србима са Косова и Метохије јасно рекао да нема шта да им каже".

"Вучићев покушај да се на Косову поистовети са Слободаном Милошевићем, кога је приликом посете величао, опасан је колико је и бесмислен", наводи се у писаној изјави.  

"Конфликти до којих је током посете дошло, били режирани или не, само потврђују да са садашњим руководствима у Београду и Приштини до решења никада не може да дође", додаје се у саопштењу ПСГ.

Реакције на саопштење Савеза за Србију

На саопштење Савеза за Србију реаговала је потпредседница Владе и чланица Председништва СНС-а Зорана Михајловић која је рекла да су Драган Ђилас, Вук Јеремић и њихови сарадници у СЗС ћутањем о понашању Приштине и екстремиста, који су блокадом пута председнику Србије онемогућили да посети Србе у селу Бање, још једном показали да их не занимају сигурност и бољи живот грађана, већ само лични интереси.

"Ни реч о потезима приштинских власти и екстремистима који су блокирали пут од њих нисмо чули, ни реч забринутости и солидарности са Србима који живе у селу Бање, али смо зато чули критике на рачун Вучића. И после кажу да не критикују власт по сваку цену и да нису опозиција самој држави", каже Михајловићева.

Српска листа је саопштила да су "непријатељи српског напретка из 'савеза против Србије', попут некаквих паразита покушали да омаловаже скуп у Косовској Митровици и посету председника Србије Александра Вучића, током које су послате само поруке мира и будућности".

"Политички паразити 'савеза против Србије', који су посматрали, а неки и директно учествовали у процесу комадања наше отаџбине, надали су се поделама и свађама међу Србима на Косову и Метохији, чак су то и распиривали својим изјавама", кажу у Српској листи.

Наводе да они чланови Савеза за Србију, који су у прошлости на Јарињу и Брњаку правили границе између Срба и Срба, отимали новац намењен Србима на КиМ и уништавали институције Србије и читаву земљу, "мисле да смо све заборавили и да ће са пар изјава успети да своје трагове који смрде нечовештвом опрати".

Из Покрета социјалиста истичу да нису ни сумњали да ће Приштина наћи савезнике у Београду и то међу онима који су правили границу на Јарињу и хапсили Србе када су рушили границу између Срба и Срба, истовремено критикујући став дела опозиције у вези са Косовом.

У саопштењу за медије Покрет социјалиста им поручује да погледају само колико је људи дочекало председника Србија на КиМ и колико је за њега гласало, уз опаску да су тиме Срби са Косова "све рекли".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво