Полиција спречила Вучића да стигне у Бање, мештанима се обратио телефоном

Колону у којој се налазио председник Србије Александар Вучић, који је кренуо ка селу Бање, зауставила је косовска полиција. Мештанима Бања Вучић се обратио телефоном. Косовска влада је претходно отказала посету из безбедносних разлога. Неколико стотина Албанаца јутрос је блокирало све путеве ка том српском селу. Како незванично сазнајемо, Кадри Весељи је организатор и поред упозорења Американаца да то не ради. Како јављају извештачи РТС-а, током ноћи и јутра чули су се и рафали. У селу Бање је мирно.

12.35 –  ЕУ жали због отказивања посете селу Бање и тражи од надлежних да обезбеде ред и безбедан пролазак током целог дана, саопштила је Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице Федерике Могерини.

11.10 – Вучић је за РТС рекао да је одустао од одласка у Бање јер није желео да угрожава тамошње Србе. Не волим пушке, мада нисам нешто уплашен, али ја никад народ нећу позивати на оружје, рекао је председник Србије.

11.00 – Жао ми је што нисам могао да дођем јер то нису хтеле приштинске власти, рекао је Вучић мештанима Бања телефоном.

10.35 – Како незванично сазнајемо, Вучић је на путу ка Косовској Митровици. Он ће се грађанима Бања највероватније обратити телефоном.

10.20 – На путу Зубин Поток – Бање, косовска полиција зауставила председника Вучића и забранила даљи пут ка Бањама. У току је расправа између албанских полицајаца и Вучића.

10.10 – Надам се да ће председник успети да дође код нас кући, рекао је Милан Ковачевић, којег је Вучић требало да обиђе приликом посете Бањама. Ковачевић истиче да су се ноћас, око два часа и око 6.30, чули рафали из околних села.

09.35 – Упркос одлуци косовске владе да откаже посету Бањама, председник Србије је кренуо ка српском селу.

09.20 – На барикадама су сада градоначелник Србице Беким Јашари, један од бивших команданата ОВК Нуредин Љуштаку, посланик Беким Хаџију и градоначелник Глоговца Рамиз Љадровци.

09.17 – Косовска влада донела одлуку да се посета селу Бање отказује из безбедносних разлога. Одлука одмах ступа на снагу, поручио је Рамуш Харадинај.

09.15 – Репортер РТС-а Андрија Игић успео је да дође у село Бање. Тренутно је у српском селу мирно.

08.55 – Покушаћемо околним путевима да стигнемо, али тешко да ћемо успети, рекао је Вучић.

08.55 – Сви путеви ка Бањама су блокирани. Кфор и КПС тврде да не могу да гарантују безбедност. Међу окупљенима је све више наоружаних људи. Како незванично сазнајемо, све су организовали лидери ОВК из Глоговца и Србице, по наредби Кадрија Весељија.

08.40 – Како РТС незванично сазнаје, тотална блокада је на пет локација тракторима и балванима. Протест су организовали председници општина Србица, Глоговац и других дреничких општина.

08.20 Председник Вучић је из Митровице поручио да ствари треба решавати речима, памећу, а не оружјем.

07.20 – Неколико стотина Албанаца блокирало пут ка Бањама, чули се и рафали, јављају репортери РТС-а 

Косовска влада отказала је посету председника Србије Александра Вучића Бањама из безбедносних разлога, јер је пут ка том српском селу од јутрос потпуно блокиран на пет локација. Како РТС незванично сазнаје, Кадри Весељи је организатор блокаде и поред упозорења Американаца да то не ради.

Пре одлуке владе у Приштини, генерални директор косовске полиције рекао је да не може да гарантује безбедност на путевима. Вучић је ипак кренуо ка српском селу, али је колона у којој се он налазио заустављена.

Мештанима Бања обратио се телефоном, са пута где га је зауставила патрола КПС-а и онемогућила пролаз ка Бањама. Рекао је да му је жао што су га приштинске власти спречиле да дође у њихово село.

"Молимо да се држите, помоћи ћемо колико можемо", рекао је Вучић.

Истакао је да оно што је данас организовано није било спонтано.

"Нисам могао да прођем даље, а не желим да угрозим вас и вашу будућност. Нећу да ризикујем ваше животе на било који начин", објаснио је Вучић.

Он је пренео да је држава донела одлуку о отварању вртића у Бањама, како би малишани могли да добију најбоље услове и грађанима обезбедили да живе боље и имају бољу будућност.

Захвалио се грађанима Бања на подршци и обећао да ће се ускоро видети. "Надам се да ћемо се видети у бољим приликама. Желим здравље и све најбоље вашим породицама", рекао је председник Вучић.

Након обраћања председника, мештани су се разишли. Подељени су пакетићи који су донети деци. Срби су разочарани одлуком косовских власти и реакцијом Албанаца, кажу да данашња збивања најбоље говоре о условима у којима живе.

Кфор је саопштио да "нико не прети господину Вучићу" и да је "његова безбедност загарантована". "Поводом протеста на путу ка Бањи, Кфор је у контакту са косовском полицијом како би се уклониле блокаде и вратила слобода кретања, и спреман је да интервенише у складу са својим мандатом, уколико буде потребно", наведено је у саопштењу.

Протест на путу затекла је јутрос екипа РТС-а, неколико километара од Косовске Митровице. Окупљени носе транспаренте против посете Вучића Космету. Пут је блокиран и са неколико камиона.

Током блокада је дошло и до напада на новинаре. Танјуг је јавио да су њихову екипу која је била код блокаде пута код Војтеша гађали флашама, док је Дојче веле објавио да су њихове репортерке нападнуте на путу за село Бање.

Село Бање налази се у општини Србица, која је у потпуности насељена Албанцима. У Бањама се налази око 100 српских домаћинстава.

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да је то дренички крај, познат по екстремистима и највећим злочинима које су Албанци починили.

"Очигледно је да су Албанци нервозни. Ово није спонтан, већ организован протест од стране њихових сабораца и политичког врха са циљем да се поремети посета и да се Срби престраше", рекао је Ивановић.

У село Бање околним, макадамским путем, стигла је екипа РТС-а. У селу је мирно, а више стотина грађана се окупило испред Предшколске установе "Маја", где су са разгласа слушали обраћање председника. 

Планом посете било је предвиђено да председник Вучић обиђе ту предшколску установу и да разговара са мештанима.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво