Вучић: На Газиводама се најбоље види тежина проблема са којима се суочавамо

Председник Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Косову и Метохији. Без Газивода нема останка ни опстанка људи у Ибарском Колашину, Зубином Потоку, поручио је Вучић. Најавио је инвестиције у Трепчу и отварање фабрике батерија у Лепосавићу. Вучић је на затварању Бизнис форума позвао привреднике из централне Србије да улажу на КиМ, обећавши субвенције државе. Председник се увече састао с политичким представницима Срба у Звечану.

22.30 – Завршен састанак Вучића са представницима Срба. Председник изнео своје виђење ситуације по питању решавања и комплексности косовског проблема, као и главне правце у којима, уз помоћ и подршку државе Србије, треба унапредити живот Срба на КиМ.

21.05 – Почео састанак Вучића са политичким представницима Срба у Звечану. Председник је поновио да је неопходно да се не изгуби из вида колико би Србе драматично угрозило свако рушење мира и стабилности на подручју КиМ.

20.45 – Састанак Вучића са политичким представницима Срба са КиМ у Звечану, који је требало да почне у 20.30 касни зато што Вучић, као што је најавио, има телефонски разговор са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

19.35 – Председник Србије је за РТС рекао да је увек срећан када је са својим народом, наводећи пример Лешка, где је готово цело место дошло да га дочека. Хоћемо економски снажнијег Србина на Космету, рекао је Вучић.

19.05 – Након што је обишао штандове у оквиру Бизнис форума, председник Србије се обратио и привредницима. Срећан сам што сте показали како се бори за наш народ, рекао је Вучић на затварању форума и замолио привреднике да сагледају могућности за улагања десет општина на КиМ, обећавши да ће за то добити додатне субвенције.

17.55 – Срби дочекали Вучића испред Пољопривредне школе у Лешку. Најавио је изградњу интерната у којем ће моћи да живи 150 до 200 ђака. Уложићемо огроман новац у Трепчу – 13 милиона евра и отворити фабрику батерија у Лепосавићу, где ће бити запослено 300 људи, рекао је Вучић.

17.00 – Вучића је у селу Ибарско Постење дочекала породица Ковачевић, а домаћини су потом повели председника у обилазак газдинства. Вучић је најавио да ће за две недеље Ковачевићи добити трактор.

15.25 – На Газиводама се најбоље види тежина проблема са којима се суочавамо, рекао је Вучић истакавши да без тог вештачког језера нема ни опстанка ни останка људи у Ибарском Колашину, Зубином Потоку... Председник Србије одговарао је на питања новинара.

15.15 – Председник Србије стигао на језеро Газиводе. 

14.38 – Вучић обилази Центар за екологију и развој спорта у Зубином Потоку, као и Центар Црвеног крста АП КиМ. 

14.20 – Председник Вучић стигао на Космет, јавља Танјуг. Преко Брњака одлази у Зубин Поток и Газиводе. 

Преко административног прелаза Брњак председник Србије Александар Вучић стигао је у Зубин Поток.

"Срећан сам што сам овде, дивно се осећам", прва је изјава председника Вучића на почетку посете Косову и Метохији, у Зубином Потоку, где је обишао Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста.

"Ово су објекти који су изграђени новцем грађана Србије, а користиће га млади овог краја", рекао је Вучић, са којим су у обиласку ова два центра били директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, министар здравља Златибор Лончар и шеф БИА Братислав Гашић.

Председник је поразговарао са члановима Кик-бокс клуба Косовска Митровица.

Вучић је затим стигао и на језеро Газиводе. На брани језера истакнут је велики билборд са натписом "Добро нам дошао, председниче". Председник је захвалио на добродошлици и у обраћању новинарима рекао да се на Газиводама најбоље види тежина проблема са којима се суочавамо.

Напомиње да је језеро Газиводе од огромног значаја и за Албанце и за Србе и да се ту разилазе ставови.

"Преко овог језера види се дубина и суштина свих наших спорова и неслагања", рекао је Вучић.

Истиче да се нада "да ћемо умети да превазиђемо проблеме и да се договоримо за наредних сто година", да и Албанци буду задовољни искоришћавањем воде. Подсетио је да највећи део Метохије добија воду из Газивода, а у летњим месецима и Приштина. 

Председник поручује и да без Газивода нема опстанка људи у Ибарском Колашину и Зубином Потоку...

Осврнуо се и на посету објекту Црвеног крста у Зубином Потоку и рекао да је договорено да се подигне одмаралише за најбоље ђаке из целе Србије. 

Вучић каже да је дошао на Космет да говори о идеји очувања мира и стабилности, "да покушамо да за будућа времена правимо боље односе између Срба и Албанаца".   

Подсетио је да је Србија уложила 127.900.000 динара у реновирање бране и да ће бити уложено још 12 милиона. 

Велики инвестициони планови 

Рекао је да ће говорити о великим инвестиционим плановима у сваком месту, а посебно ће за то имати прилику на пословном форуму у Лепосавићу. Каже да је потребно обновити "Симпов" погон у Зубином Потоку, направити малу прераду воћа и поврћа, као и погон за прераду рибе.

Како каже, економски снажнији и богатији људи увек ће говорити мање о сукобима и ратовима.

Председник је обишао и газдинство породице Ковачевић у селу Ибарско Постење, као и Пољопривредну школу из Приштине са привременим седиштем у Лешку, где га је дочекао велики број Срба.

Рекао је да ће бити изграђен интернат за ову школу у којем ће моћи да борави 150 до 200 ученика, а ускоро ће кренути и машине да раде на сеоским путевима.

Вучић је рекао да је видео који је основни проблеми народа – незапосленост. И то је једна од ствари коју ћемо ускоро да решавамо, рекао је председник најављујући отварање фабрике батерија у Лепосавићу и нова улагања у Трепчу.

У Спортској хали у Лепосавићу, председник се обратио привредницима на затварању Бизнис форума. Позвао их је да улажу у општине на КиМ обећавши субвенције.

У вечерњим сатима, Вучић се састао са политичким представницима Срба са Косова и Метохије.

Вучић је поручио да је питање Косова тешко и комлексно и да је зато такво и решење тог питања. Истакао је да је неопходно да се не изгуби из вида колико би Србе драматично угрозило свако рушење мира и стабилности на овом подручју.

Председника Србије дочекало је на Космету око 300 новинара, сниматеља и фото-репортера, а међу њима и дописници светских агенција, телевизија, медија из региона.

Уочи посете председника Србије, са највише безбедносне инстанце на Косову – Кфора саопштено је да је ситуација мирна и стабилна и да нема тензија.

Из Кфора је поручено да ће предузети све неопходне мере да се омогући мирна посета српског председника Александра Вучића.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво