Стефановић: Нека забораве на то да ће неко да хапси Вучића

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да су све међународне институције упозорене и знају да ће председник Србије доћи на КиМ, али и да наше службе неће "седети скрштених руку", те да може да гарантује да се "тамо неће појавити нико ко ће моћи да хапси Александра Вучића".

Стефановић је гостујући на РТС-у након обраћања председника Вучића јавности, изјавио да је безбедносна ситуација на КиМ сложена, али и да међународне институције дужне да обезбеде да све протекне у најбољем реду.

Министар је поменуо и да се на територији КиМ осећа активност разних безбедносних фактора, да су то поред Кфора и обавештајне структуре појединих држава, али и Косовске полиције, која се, каже, креће на одређеним локацијама.

Министар је објаснио да је све претходних дана обележено претњама председнику Србије у смислу да би на КиМ неко могао да покуша његово хапшење или, каже, да му се нешто догоди током посете.

"То све чини ову посету веома сложеном, јако тешком да се организује и да можете да кажете да апсолутно можете гарантовати потпуну безбедност током целе посете".

Наводећи да Србија има добре економске резултате, Стефановић је поручио да оно што фали јесте управо решавање тешке и сложене ситуације на КиМ, како бисмо били "још снажнија и озбиљнија европска дрзава".

Не желећи да образлаже шта ће државни органи урадити по питању безбедности председника, Стефановић је нагласио да гарантује да се на КиМ неће појавити нико ко ће моћи да хапси председника Србије.

"Нећу да говорим јавно шта ћемо ми да радимо, нећемо седети скрштених руку и оно што могу да гарантујем је да се неће тамо појавити нико ко ће моћи да хапси Александра Вучића. То слободно могу одмах да забораве", навео је.

Стефановић је рекао да држава жели да направи договор са Албанцима и оценио да политичари на КиМ не размишљају озбиљно о судбини људи који живе на Косову.

"Постоји једно озбиљно разочарење, на жалост, деловањем, неактивношћу Европске уније. То је оно што мене забрињава. То шта ће да кажу Љимај, Тачи, Харадинај, да ли звуче овако или онако, то не изненађује. Нико од нас није очекивао да ће они имати другачији став", рекао је Стефановић.

Додао је да се ради о људима који су до јуче били у "шињелу терористичких организација" и одатле постали политичари који се сад тобоже боре за нешто.

"Али шта је са Европом...Како је могуће да Европа не схвата да Александар Вучић пружа могућност да се направи историјски договор", упитао је.

Како је рекао, председник Србије не иде на КиМ да држи ратнохушкачки говор, већ да говори шта је за Србију добро, шта може да се уради и шта је то што људима може да обезбеди будућност.

Он је рекао да је неспорно да различите странке и различити појединци у приштинској власти имају своје менторе у страним амбасадама који им диктирају саопштења, а некада, примећује, и правце деловања.

Министар напомиње да је интерес Срба, како на северу тако и на југу КиМ, да су им институције Србије ближе и напомиње да "нама не требају више сукоби, ми хоћемо да кажемо Албанцима да им нисмо непријатељи".

Стефановић је рекао и да он неће бити у делегацији с председником током КиМ, те да ће посету Вучића пратити из Београда. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво