Вучић: Идем на Космет, прво на Газиводе

Председник Србије Александар Вучић одлучио је да сутра иде у посету Косову и Метохији, а прво ће обићи Газиводе. Поручује да је његова намера да заговара мир и да се бори за решење проблема, а не да хушка на сукобе.

Александар Вучић је, обраћајући се у згради Председништва, рекао да ће посетити Космет у складу са оним што је послато Еулексу, Кфору и приштинским властима. Посету ће почети обиласком језера Газиводе, где очекује да све буде мирно и да се на најнормалнији начин обрати и укаже на значај језера, не само за Србе на северу КиМ, већ и за Албанце.

Председник је рекао да ће сутра имати буран и испуњен дан, можда до поноћи, да жели да људи чују истину. 

"Можда им се све и не свиди, али моје је да се борим", рекао је Вучић уз напомену да има личну обавезу и одговорност јер је на Космету добио подршку 80 одсто Срба.  

Додаје да га погађа када неки у Београду, као да не знају какво је расположење на КиМ, говоре о томе како неко некога приморава да дође на скуп на којем ће се обратити Србима. 

"Не мора нико да дође, а добродошао је свако", навео је Вучић.

Каже да му прете и с једне и с друге стране, "незадовољни" Срби прете да ће га гађати јајима, Албанци прете неким протестима, блокадама. На то каже да се не плаши ни једних ни других, и да је демократија најбољи облик политичког режима у којем свако може да каже оно што жели.

"Не плашим се ни јаја ни било чега, моја је обавеза да се борим за наш народ, да решавам проблеме", рекао је Вучић. 

Председник је рекао да су претходних неколико дана били тешки и за српски народ на КиМ и за његове политичке представнике и за оне који представљају Србију у међународној арени.

Све је, како каже, кренуло тешким притисцима на посланике Српске листе, а затим настављено са огромним притисцима на руководство Републике Србије, да се подржи Фатмир Љимај за шефа преговарачког тима Приштине.

Вучић каже да то није било могуће без директне или индиректне подршке Срба на Космету.

"Ми смо сматрали да је то демократско питање и да посланици имају право да одлуче како желе, а Српска листа то није желела из много разлога", навео је Вучић.

Подсетио је на оптужницу против Љимаја за најтеже злочине у којима је директно и лично учествовао и на исказе сведока.

Каже да Срби, међутим, нису дизали буку и нису сметали, али да су притисци били велики, и да је чак и он, који је научио на разне врсте притисака, запањен. Навео је да је одговорио на око 50 телефонских позива из Европе и света и да је апеловао да се Србима, нити било коме другом, не укида право на демократију.

Вучић истиче да су се онда притисци наставили, да су Срби постали кривци, и да су издавана саопштења у којима је наведено да Срби желе дестабилизацију.

Председник објашњава да су о тој "дестабилизацији" говорили албански представници, да су Срби били криви јер имају мозак и желе да гласају по сопственој вољи.

О враћању Ђурића и омаловажавању 

Онда је, наставио је Вучић, Марко Ђурић враћен са административног прелаза Брњак. Како је навео, када су Албанци схватили да то не могу да оправдају ничим, онда су га позвали да се врати. Када је Ђурић то тражио написмено, они су одбили, додао је.

Међутим, рекао је председник, траже се снимци камера "како би сви у Европи знали да смо говорили истину".

Вучић је рекао да је тужан због оних који су покушавали на томе да прибаве политичку корист идући против своје земље и народа.

Истиче да се све наставило изјавама највиших званичника с албанске стране о хапшењима, малтретирањима и најнижим омаловажавањем и увредама.

Напомиње да је он увек покушавао да умири ситуацију, да замоли некога да се призове разуму, да људи разумеју да нам је потребан мир а не сукоб.

После тога је, каже, стигла забрана за посету Газиводама и то у писаној форми.

"А када дођу у Брисел у јутарњим сатима, онда кажу – у реду је што се посете тиче. А нама –пођеш ли тамо проћи ћеш као Марко Ђурић. То је за њихову домаћу јавност. За Европу је све у реду, али Вучић зна па неће доћи", рекао је председник.

"Разговори кључни за очување мира" 

Додаје да је то један од разлога због којих није желео да разговара са Албанцима у Бриселу, што, какао истиче, не значи прекид дијалога.

Каже да би се разговара са онима на другој страни, са којима се жели установити и очувати мир на дужи рок, а не са пријатељем, јер са њим већ постоји мир.

Разговори ће бити настављени, напомиње Вучић, али не онда када су најавили из ЕУ, јер ће тих дана бити у Кини где ће бити потписани историјски споразуми.

"Али ћемо морати да наставимо разговоре", рекао је председник и додао да је то кључно за очување мира.

Објаснио је да није било лако донети одлуку о одласку на КиМ, али да је његова намера од почетка, не да хушка на сукобе, већ да одговорно и озбиљно заговара мир и да се бори за решење проблема.

Навео да ће много воде протећи Савом, Дунавом и Ибром "док се договоримо око било чега и ако се договоримо".

Вучић каже да "умире од смеха" када чита о томе како је потписао да до краја године мора да призна независност Косова. Истиче да је суштина да се покуша доћи до доброг решења за будућност.

Када је реч о Газиводама, подсећа да је тамо био већ два или три пута. Каже да Срби сматрају Газовде својим ресурсом али и ресурсом Албанаца и да је много компромисних решења нуђено.

"Знамо колико им је потребна вода, нико није планирао да их остави без воде", рекао је Вучић уз напомену да је желео договор.

Председник каже да жели много више поверења између Срба и Албанаца у будућности и додаје да је то процес за који би било катастрофално ако буде заустављен, и по Србе и по Албанце.

Напомиње да је сада много тога поправљено у економији, да имамо једну од три најбрже растуће економије у Европи, једну од ретких са суфицитом у буџету, да се смањује јавни дуг. Вучић поручује да је важно зауставити негативне трендове да би се обезбедила сигурна будућност и због тога се залаже за мир и стабилност, готово по сваку цену.

Вучић о "Куртијевом неваспитању"

Александар Вучић је изјавио да то што је лидер приштинског опозиционог покрета Самоопредељење Аљбин Курти помињао његову 16-огодишњу кћерку Милицу, само говори о Куртијевом неваспитању.

Кћерку српског председника је поменуо Курти, који је истакао да су Вучић и Хашим Тачи постали "толико блиски пријатељи да преостаје још само да Тачијев син запроси Вучићеву кћерку".

"Из мени непознатог разлога, ваљда због њихових унутрашњих потреба желео је да помене моју 16-огодишњу кћерку Милицу", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара.

Како је рекао Вучић, "сваки домаћин и отац би му или звизнуо шамарчину или нешто друго".

"Али, ја то не могу да урадим, јер сам председник Србије. Ја то не могу ни да кажем. То само говори о његовом (Куртијевом) неваспитању и ниочему више", рекао је Вучић .

Додао је да не проводи довољно времена са својом кћерком и изразио жељу да по том питању буде мало бољи у наредном периоду. У шали је додао да себи по том питању личи на оца из филма "Ми нисмо анђели 2" или Роберта Де Нира из филма "Фокерови".

Вучић је истакао да то што му је Курти помињао кћерку никоме не би пријало, као и што њему не прија "што поједини говоре глупости да је његов син Данило Вучић менаџер фубалерима, а да је његов брат власник 100 кафана, иако није власник ниједне кафане".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво