Тачи: Разговори са Београдом преко Могеринијеве

Косовски председник Хашим Тачи рекао је да се због неодржавања трилатералног састанка не може говорити о бојкоту дијалога и да су разговори са Београдом вођени не директно, али преко високе представнице Федерике Могерини.

"Имали смо билатералне састанке са Федериком Могерини, а Србија је имала своје билатералне састанке. Неког другог пута ћемо имати трилатералне састанке. Имали смо преговоре преко Могеринијеве, али смо видели да су нам разлике велике", рекао је Тачи у Бриселу новинарима.

Нагласио је да су разлике и мимоилажења у ставовима Београда и Приштине врло велике и дубоке.

"Трилатерални састанак ћемо оставити за неки други пут, како бисмо разговарали о стварима о којима се овде бавимо", рекао је Тачи.

Рекао је да је постигнут договор са Вучићем да се морају превазићи проблеми у наредном периоду и навео да је то договорено не директно, него преко Федерике Могерини.

"Што се тиче посете Вучића Косову, Косово има своје институције и то је независна и суверена држава и ми ћемо у потпуности поштовати договорен план посете. Нисмо ту да бисмо ниподаштавали било кога, само ћемо у потпуности поштовати план пута", рекао је Тачи.

Навео је да се око посете Вучића Космету договарало као и раније око посета других званичника јер, каже, виде да је неопходно да се пренесу поруке мира.

"Оно о чему смо се Вучић и ја договорили јесте да наставимо на пројекту мира и сигурности у региону и свако од нас има своју брзину и свој пут и ја то поштујем. За постизање споразума може протећи извесно време, али ћемо напредовати и Косово ће бити уједињено у том плану. Тај финални договор ће имати подршку народа кроз референдум и парламент", казао је Тачи.

Навео је да поштује и оне који се слажу са таквим споразумом, али и оне који се не слажу, захвалио се онима који подржавају процес и додао да они који се не слажу са решавањем питања и од њега и од председника Вучића праве боље преговараче.

"Поштујем легитимни интерес председника Србије за Србе на Косову и у потпуности ћу поштовати његов план пута на Косову, на исти начин као што поштујем жељу Прешевске долине да буду укључени у косовску страну у процесу демаркације границе", навео је Тачи.

Истакао је да је оно што ће бити коначан договор – на грађанима Србије и Косова да одлуче, а тај договор једино има смисла кроз међусобно признање.

"Што се тиче идеје о корекцији граница, започет је унутрашњи дијалог на Косову и надам се да ће резултирати демаркацијом границе дуге 430 километара са Србијом и међусобним признањем. Неће бити места ни за какве трагедије или слично, споразум ће подразумевати да људи остану на својим огњиштима", навео је Тачи.

Навео је и да данас у Бриселу није први пут да није одржан трилатерални састанак и казао да је то део пословних аранжмана који се ту одвијају.
"Надам се да ћемо се састати за неколико недеља поново. Не постоји одбијање састанка, већ само наставак нормалног тока рада, који ће омогућити трилатерални састанак", рекао је Тачи.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво