Хан о Косову: Има напретка, рано говорити о детаљима

Има напретка око постизања споразума између Србије и Косова, али је рано да се расправља о детаљима, изјавио је у Бечу европски комесар за суседску политику и питања проширења Јоханес Хан. Додаје да свако решење на Балкану мора да допринесе већој стабилност региона. 

Хан је у Бечу, уочи неформалног министарског састанка поручио да је на Западном Балкану дошло до позитивне динамике у решавању отворених питања укључујући и "спор између Србије и Косова".

Оцењује да је доношења нове Стратегије о проширењу на Западни Балкан у фебруару ове године отворило позитивну динамуку у региону. Хан је као примере навео решавање спора око имена између Грчке и Македоније као и договор о разграничењу између Црне Горе и Косова.

"Такође постоји и нова динамика у решавању спора између Србије и Косова", поручио је Хан.

Хан је уочи неформалног састанка министара спољних послова ЕУ и држава кандидата за чланство рекао да би "споразум требало да израде лидери двеју земаља", наведено је на Твитеру.

"Има напретка, али је рано да се расправља о детаљима. Јасно је да било који споразум мора да допринесе миру и стабилности у региону Западног Балкана", рекао је Хан.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас је, такође у Бечу, поновио став да се Берлин противи измени "границе између Косова и Србије".

"Разговори о размени територија између Косова и Србије не иду у правом смеру. Сматрамо да ће код грађана отворити многе старе ране и зато смо врло скептични у том погледу", рекао је Мас.

С друге стране, шеф белгијске дипломатије Дидије Рејндерс је, одговарајући на питање о могућности да део споразума Београда и Приштине буде и промена граница, рекао да "све може бити на столу, под условом да постоји договор између две стране".

Рејндерс се, на неформалном састанку шефова дипломатија земаља чланица и кандидата за чланство у ЕУ, заложио за то да Београд и Приштина буду првенствено задужени за постизање договора у дијалогу о свеобухватниј нормализацији односа.

"То су преговори који се на првом месту воде између Београда и Приштине. Није на ЕУ да одређује правац већ да помогне у разговорима", каже Рејндерс.

Оценио је напредак у разговорима председника Србије Александар Вучића и косовског председника Хашима Тачија о "свим могућим елементима споразума".

Шеф дипломатије Луксембурга: Нисам за размену територија

Министар спољних послова Финске Тимо Соини сматра да питање могуће размене територија између Србије и Косова може бити ризично уколико се добро не припреми.

"Питање је компликовано, ратна историја је тешка и морамо бити опрезни да не направимо нове проблеме", каже Соини.

Шеф финске диломатије је долазећи на састанак са министрима спољних послова ЕУ и земаља кандидата за чланство који се одржава у Бечу поручио да је добро што председници Александар Вучић и Хашим Тачи разговарају о решењу за косовски проблем.

"То јесте позитивно, али о питању размене територија тренутно не могу да заузмем коначан став. То може бити ризично уколико се добро не припреми", поручио је Соини.

На могуће "веома негативне конскевенце" идеје о размени територија између Београда и Приштине упозорио је и шеф луксембуршке дипломатије Жан Аселборн.

"У принципу нисам за размену територија. То може имати врло, врло негативне последице по друге земље у овом региону", каже Аселборн.

Министар спољних послова Румуније Тедор Мелескану каже да је у процесу решавања косовског питања охрабрен последњим састанцима "председника Вучића и господина Тачија".

"Мислим да је најбоље решење постизање међусобног разумевања између Србије и Косова. То ће помоћи и осталим земљам које нису признале Косово да дођу до коначне одлуке", поручио је Мелескану из Беча.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи