Кубуровићева и Фабрици о поглављима и уставним променама

Министарка правде Нела Кубуровић разговарала је са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем о напретку Србије у оквиру Преговарачког поглавља 23, као и о предстојећим изменама Устава у области правосуђа.

Нела Кубуровић је указала да ће Министарство правде ускоро завршити нови текст уставних амандмана, који ће бити у потпуности усаглашен са препорукама Венецијанске комисије, саопштено је из тог министарства.

Додала је да ће након тога, министарство организовати још један округли сто, како би представило нови текст амандмана, и како би се отклониле евентуалне несугласице.

Сем Фабрици је поздравио организовање додатног оркуглог стола од стране министарства и указао да потребно пронаћи компромис, којим ће бити задовољне све заинтересоване стране.

Позитвно је оценио предстојеће јавне дебате у вези са уставним амандманима за чију ће организацију бити надлежан скупштински Одбор за уставна питања и закодавство, уколико Народна скупштина усвоји иницијативу владе за измену Устава у области правосуђа, за шта је потребна двотрећинска већина народих посланика.

Говорећи о законописној активности, Кубуровићева је истакла да је после више година усаглашен текст Нацрта закона о бесплатној правној помоћи, које се тренутно налази на мишљењу код надлежних министарстава, након чега ће бити прослеђен влади на усвјање.

"Поред тог нацрта, влади ће на усвајање бити прослеђен и Нацрт закона о заштити података о личности, који је добио позитивно мишљење, како Европске комисије, тако у 'Еуроџаста'", истакла је министарка.

Додаје да министарство очекује и мишљење Европске комисије о Нацрту закона о спречавању корупције, за који је такође планирано да се до краја године нађе пред народним посланицима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво