"Патријарху верујем, о цркви ништа лоше"

Председник Србије Александар Вучић није хтео да коментарише подсећање медија на изјаву игумана Саве Јањића из 1998. године да на Косову убијају недужне Албанце, рекавши да поштује српску цркву и има пуно поверење у патријарха Иринеја.

"Имам пуно поверење у патријарха Иринеја", рекао је Вучић.

Додао је да неке владике и црквени оци имају своје, другачије мишљење, али да он поштује цркву и неће да улази даље у поменуте наводе.

"Ништа лоше нећу рећи о цркви, без обзира на то што се неки дневно бацају каменом на мене", рекао је председник Вучић.

На констатацију новинара "да је сада јасније оно што данас говори Сава Јањић – да подржава Приштину 'у тишини', а прича и ради против Београда", Вучић је рекао да не жели да на тако нешто одговара.

"Свако има могућност да каже оно што мисли, оно што нам срце говори и оно што говори разум, али треба гледати у будућност и размишљати о ономе што долази и о нашој деци", закључио је Вучић.

"Да би земља ишла напред, мора да сачува мир"

Председник Србије каже да се Срби са КиМ и даље "тихо исељавају", да држава то покушава на различите начине да спречи, поред осталог и куповином земљишта, али да тешко иде.

Председник је рекао да му је најсмешније када о Чаглавици, надомак Приштине, причају они који су српску земљу у том месту продали Албанцима.

"Када се појави Мома Трајковић и говори о томе, дође ми да се ухватим за главу и кажем 'шта је ово'... Ви који сте препродали пола српске земље у околини Приштине да нам данас солите памет како и на који начин да штитимо своје интересе", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Нагласио је да у месту које је било симбол српске државности, Косову Пољу, данас више нема Срба, а да их је мало остало у Бресју, Угљару, Чаглавици...

"Мало је Срба остало или их нема у тим местима због стручњака који су носили кишобран Мадлен Олбрајт и тако бринули о Србији. Они нам данас држе патриотске придике", нагласио је Вучић.

Да би земља ишла напред, како је рекао, мора да се сачува мир, да се гледа у будућност, а не у сукобе и прошлост.

"А ако неко мисли да се плашим Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, тај не познаје мене и не познаје српски дух. Мислим да је време да размишљамо главом", приметио је Вучић.

Он је рекао и да нема никаквих договора о Косову, како то неки спекулишу, те да ће, ако будемо били близу каквог договора, о томе обавестити грађане.

Неће, каже, бити никаквих тајни, нити прикривања, као што су то неки радили 2011. и 2012. године и крили од јавности да хапсе грађане који су рушили границу између Срба и Срба на Јарињу. 

Ми хоћемо договор, поновио је, како бисмо сачували мир, стабилност и будућност, али договор није могућ ако неко мисли да Албанци добију све, а ми ништа. 

Поводом информација о томе да представници Албанаца са југа Србије иду на консултације код Едија Раме, Вучић је рекао да, за разлику од многих других у нашој земљи, не зазире од било које теме, нити га плаше било чије жеље, које се, иначе, нису мењале двадесет година.

Подсетио је да својевремено, на пример, у Велики Трновац није могло ни да се уђе, а данас се наплаћује струја.

"Ако неко мисли да је то што ће дати више изјава у којима ће покушати да уради нешто за себе, а против Србије и да ће то бити директно пропорционално резултатима које ће постићи – ја не верујем у то. Зато сам рекао да сачекамо резултат, па да онда судимо о томе ко је шта добио, ко је шта изгубио", рекао је председник Србије. 

Сличне приче, каже, слуша годинама, типа "нема од севера ништа, нема од Ранилуга ништа, нема Срба овде, нема Срба онде" у оквиру дијалога, рецимо, на шта им каже "у реду, ја одох", па га онда враћају за сто, а договор је, и даље, далеко.

Увођење војног рока кошта између 90 и 100 милиона евра

Вучић наводи да би увођење обавезног војног рока од три месеца, према његовим проценама, коштало државу између 90 и 100 милиона евра.

Председник напомиње да су се процене бившег министра одбране Зорана Ђорђевића о 600 милиона евра или 70 милијарди динара односиле на годину дана.

"То би значило да је за пола године према тој рачуници 300 милиона, а на три месеца 150 милиона евра. Ми смо рачунали да је за три месеца то између 90 и 100 милиона евра", каже Вучић.

Додаје да је Ђорђевић, који је био са њим у посети Геронтолошком центру на Бежанијској коси, вероватно погрешио и да су јутрос разговарали на ту тему и да се нису сложили у мишљењу.

"Имали смо другачије мишљење око цене кревета, инфраструктуре и свега другог. Али то је једнократно улагање. Да не бисмо улазили у Ђиласове и Шолакове празне приче. Доносићемо одлуку о томе када дође време у складу са интересима државе", рекао је Вучић.

Председник Србије се нашалио да су "Шолак и Ђилас" посвађали њега и Ђорђевића и пружио му руку.

Вучић о твиту Јеремића

Србија није као некадашњи Совјетски Савез, али се бори да победи дух лоповлука, лажи и преваре који је владао у земљи до 2012. године, поручио је председник.

"Мислим да нам одлично иде", навео је Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише твит лидера Народне странке Вука Јеремића.

Наиме, Јеремић је на Твитеру написао да су трупе Варшавског пакта за један дан угушиле "Прашко пролеће", а да је Источни блок изгледао несаломив уз коментар да "ничија није горела до зоре".

"Нисам знао да смо ми тако јаки као Совјети који су, какви год били, дуго трајали и били највећа сила света", рекао је Вучић новинарима након обиласка Геронтолошког центра на Бежанијској коси.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво