Кувајт не признаје Косово

Председник Тадић захвалио премијеру Кувајта на принципијелној подршци у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије. Потписана четири споразума из области економије, културе и туризма.

Председник Србије Борис Тадић разговарао је са премијером Кувајта шеиком Насером Мохамедом Ал Сабахом и у име Србије изразио велику захвалност због принципијелне подршке Кувајта очувању суверенитета и територијалног интегритета наше земље. Са премијером Кувајта разговарао је и председник Владе Мирко Цветковић.

Тадић је нагласио да ће се лично залагати за даљи развој билатералних односа две државе, заснованих на деценијама дугом пријатељству, солидарности и сарадњи два народа.

Председник Србије је изразио велико задовољство због одлуке Кувајта да поново отвори амбасаду у нашој земљи, додајући да је то допринело тренутном обнављању политичког дијалога на високом нивоу и интензивирању билатералне сарадње.

Рекао је да је од изузетног значаја то што су данас између Србије и Кувајта потписани споразуми у области економије, културе и туризма.

Тадић је истакао да постоји значајан потенцијал за успостављање војно-економске сарадње Србије и Кувајта, као и за повратак српских грађевинских компанија, које су у прошлости успешно пословале у Кувајту. Изразио је наду да ће и компаније из Кувајта улагати у Србију.

После разговора са премијером Кувајта, председник Владе Мирко Цветковић је рекао да Влада високо цени принципијелни став Кувајта о очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на Косову и Метохији.

"У основи тог става је борба за међународно право и ми имамо идентичне позиције са Владом Кувајта", рекао је Цветковић.

Позив кувајтским инвеститорима

Српски премијер се заложио за унапређење економских односа и нагласио да је био непријатно изненађен када је видео да је трговинска размена између две земље прошле године била мања од пола милиона долара, поручивши да су кувајтским инвеститорима отворена врата да улажу у Србију.

Ал Сабах је рекао да цени позицију коју је Србија заступала током инвазије Ирака на Кувајт, у време владавине Садама Хусеина. "Захвални смо вам на томе", рекао је Ал Сабах.

Ал Сабах је нагласио да постоји потенцијал за унапређење односа између Србије и Кувајта у многим областима.

Према Ал Сабаховим речима, кувајтске приватне компаније би требало да добију прилику да инвестирају у Србију.

Представници Србије и Кувајта потписали су, у присуству премијера двеју земаља, споразуме из области економске и техничке сарадње, сарадње у области туризма, културе и уметности и цивилног ваздухопловства.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић разговарала је са премијером Кувајта о могућим видовима сарадње Србије и Кувајта, укључујући сарадњу парламената.

Премијер Ал-Сабах истакао je значај сарадње Кувајта и Србије на спољнополитичком плану и у области финансија, здравства, културе, трговине и инвестиција.

Ђукић Дејановић изразила је сагласност са ставом да висок ниво политичке сарадње и пријатељске односе прати и развој економске сарадње.

Кувајт, са нешто мање од три милиона становника, има годишњи бруто национални доходак од 110 милијарди долара.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво