Вулин за РТС: Aнализа стручњака па одлука о обавезном војном року

Министар одбране Александар Вулин рекао је за РТС да у складу са наређењем врховног команданта ВС Александра Вучића, Министарство одбране ради свеобухватну анализу у којој би се дошло до одговарајућих закључака да ли је потребно поновно увеђење обавезног служења војног рока и колико би то коштало, као и какве су користи за друштво од тога.

Министарство одбране ради студију о свим модалитетима и могућностима враћања обавезе служења војног рока.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар Александар Вулин рекао је да у складу са наређењем врховног команданта ВС Александра Вучића Министарство одбране ради свеобухватну анализу у којој би се дошло до одговарајућих закључака да ли је потребно поновно увеђење обавезног служења војног рока и колико би то коштало, какве су користи за друштво и каве су евентуално мане.

"Не бих лицитирао са датумима и са роковима. Обавеза служења војног рока је укинута прилично изненада и без велике припреме и промишљања шта ће донети. Не бисмо да направимо исту грешку", рекао је Вулин.

Према његовим речима, евентуално враћање обавезе служења војног рока мора да буде продукт једног озбиљног рада и о томе мора да се изјашњава струка, на првом месту.

"Ако Шведска враћа обавезу служења војног рока и ако једна велика Немачка размишља о враћању обавезног служења војног рока, да неутралне земље као Аустрија размишља о продужењу, а да Кипар и Грчка и не помишљају да одустану од обавезног служења војног рока, Србија је неутрална земља а она мора да буде довољно јака да сама одговори на сваку претњу", каже министар одбране.

Снажна војска у којој је читав један народ укључен у припреме за одбрану је војска коју нећете напасти, истиче Вулин.

"Најбољи начин да сачувате мир је да имате снажну војску и када покажете да је читаво друштво српемно да брани своју земљу, мала је вероватноћа да ће вас неко напасти", истакао је Вулин.

На нама је да будемо довољно јаки да нико и не помисли да ће доћи до сукоба са Србијом и да се може исплатити сукоб са Србијом, каже Вулин. То су ствари о којима треба добро размислити и то су ствари које имају и своју економску цену, рекао је Вулин.

Говорећи о безбедности и евентуалној претњи, Вулин каже да се Србија налази на Балкану а "Балкан је увек подручје на коме се такве ствари дешавају".

"Када смо живели у СФРЈ веровали смо да живимо у земљи која се никада неће распасти и да је рат само прошлост или прича из партизнаских филмова. Нажалост, видели смо да се то десило нама и нашој генерацији", рекао је Вулин.

Како истиче, нико нема право да каже да то не може да се деси. "Оно што је до Србије неће се десити сигурно и никаквог сукоба неће бити тамо где се Србија пита, али не пита се Србија свуда", каже Вулин.

"Снажна војска и снажна земља су гарант мира" 

"Србија мора да буде спремна да се брани. Снажна војска и снажна земља су гарант мира, када имате војску која је моћна и која је у стању да одбрани вашу земљу не размишља се о томе", рекао је Вулин.

Када је реч о финансијском аспекту приче, Вулин каже да не може да се изјашњава о конкретној цифри јер то није завршено и одбацио спекулације у медијима да би то коштало 700 милиона евра.

Каже да му је то смешно као када слуша политичаре који се изјашњавају о обавезном војном року. 

"Имате оне који би волели да будемо део НАТО-а или неког другог војног савеза, али кажу никако обавезно служење војног рока, јер је то скупо, али ако треба да будемо у неком војном пакту - одлично. Имате оне који свакоденвно до јуче су говорили како ће да јуришају на Пећ и Ђаковицу, како једна чекају да до тога дође, а сада када им неко каже да би евентуално могли да два, три месеца свог живота проведу у војсци - кажу да је апсолутно неприхватљиво, то је милитаризација друштва", каже Вулин.

Наравно да би се наставило улагање у војску, рекао је Вулин, ако бисмо имали обавезни војни рок. Како каже, тражили би се нови официри, подофицири и војници који би професионално радили, тако да не би било отпуштања, јер би било велики број регрута.

Говорећи о "миговима", Вулин је рекао да смо захваљујући већ личним односима Путина и Вучића добили издашну војно-техничку помоћ и све се ради у складу са роковима и договорима.

"Ова два мига што су полетела су српски мигови. Наши пилоти летели су у миогвоима по први пут", каже Вулин и подсећа да смо за ове авионе платили само ремонт и модернизацију за одређени степен.

У новембру на војној паради ће летети осам мигова, истакао је Вулин.

"Велика Алабанија мора да буде заустављена" 

Говорећи о Харадинајевим изјавама, Вулин каже да је он запретио ратом Србији иако га нико није поменуо.

Косово не сме да има армију, рекао је Вулин и додао да Рамуш Харадинај покушава на унутрашњем политичком плану на КиМ да се избори и за своју слободу. Његов циљ је, каже Вулин, да не проради Суд за ратне злочине ОВК, јер он зна да неће бити слободе за њега.

"Потребно је направити разграничење између нас и терориста, какав је Харадинај. Велика Алабанија мора да буде заустављена. Ако будемо функционисали овако, ако се будемо држали ових граница које су увели Јеремић и они који су тада одлучивали о Косову, који су увели границу између Срба и Срба - онда ћемо стално бити у прилици да одговарамо на уцене неког Харадинаја или неког сличног", рекао је Вулин.

"Време је да се Велика Албанија заустави", закључио је Вулин. 

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи