Изборне листе за Националне савете до 19. октобра

Рок за подношење изборних листа за изборе за чланове Националних савета националних мањина је 19. октобар у поноћ, а рок за утврђивање и објављивање збирне изборне листе у "Службеном гласнику" је 24. октобар.

Републичка изборна комисија усвојила је ове рокове на данашњој седници, а усвојен је и рок за доношење Решења о закључењу посебних бирачких спискова националних мањина, 19. октобар, док је рок за утврђивање и објављивање извештаја са укупним резултатима избора 8. новембар у 20 часова.

Препорука РИК-а је да учесници изборне листе подносе сваки дан од 9 до 18 часова у Народној скупштини, док ће они који желе да дођу преко викенда морати да се најаве сваког петка до 17 сати.

Коначан број бирача биће познат до 1. новембра у поноћ.

У изборима за Националне савете националних мањина учествују 22 националне мањине, 18 ће гласати директно – албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египатска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и чешка национална мањина.

Четири националне мањине – македонска, руска, хрватска и црногорска ће на изборима учествовати путем електорских скупштина.

Боје гласачких листића и контролне листе остале су исте као и на претходним изборима, контролни лист биће боје кајсије, док ће две највеће националне мањине – мађарска и бошњачка - имати гласачке листиће резедо боје са светлосивим, односно браон оквиром.

Остале националне мањине имаће гласачке листиће лед сиве боје док ће се оквир на листићу разликовати за сваку посебно.

Када су у питању националне мањине које ће на изборима учествовати путем електорских скупштина, македонска национална мањина имаће листиће жуте, руска светлоплаве, хрватска светлозелене и црногорска розе боје.

На непосредним изборима за чланове Националних савета националних мањина бираће се 15 чланова Националног савета албанске националне мањине, 15 чланова ашкалијске, 35 чланова бошњачке, 19 чланова бугарске, 19 чланова буњевачке, 23 члана влашке, 15 чланова грчке, 15 чланова египатске, 35 чланова мађарске, 15 чланова немачке, 15 чланова пољске, 35 чланова ромске, 23 члана румунске, 19 чланова русинске, 29 чланова словачке, као и по 15 чланова словеначке, украјинске и чешке националне мањине.

На изборима путем електорске скупштине за чланове Националних савета националних мањина бираће се 23 члана македонске, 15 чланова руске, 23 члана црногорске и 29 чланова хрватске националне мањине.

Избори за Националне савете националних мањина биће одржани 4. новембра 2018. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво