Лавров позива Кфор и Еулекс да спрече покушаје насиља над Србима

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров позвао је Кфор и Еулекс да у потпуности спрече било какве покушаје насиља и вандализма на Космету усмерене против Срба и верских објеката. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да Албанци не схватају да су се ситуација и свет променили и да су њихови захтеви доказ да не желе компромис. Поручио је да без подршке Русије, Србија не би могла да одбрани своје националне интересе.

Лавров је, након разговора са Ивицом Дачићем у Сочију, истакао: "Ми са Србијом делимо став да треба избегавати било какве акције које би могле да доведу до било каквих линија раздвајања на Балкану, које би могле да подржавају принцип 'или са нама или против нас'.''

Додао је да је апсолутно сигуран да одржива и сигурна будућност може да буде обезбеђена само у оквиру равноправне заједничке сарадње, за шта се залажу и Русија и Србија.

Поручио је да ће Русија наставити да промовише ове принципе и у УН, и у ОЕБС-у, и у Савету Европе, и у другим међународним организацијама.

Лавров је рекао да се Русија стално залаже за стриктно и тачно испуњење и поштовање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и подржава акције Београда које су усмерене ка испуњењу овог најважнијег међународног документа.

Лавров је, иначе, у разговору с Дачићем, констатовао и да косовски Албанци већ годинама не испуњавају споразуме са Србијом постигнуте уз посредовање Европске уније и оценио да ЕУ мора да утиче на Приштину.

"Ми запажамо конструктиван став Београда у разговорима са Приштином под посредством Европске уније. Међутим, исту ствар не можемо да кажемо у вези са ставом косовских Албанаца. Они нису испунили споразуме који су постигнути пре много година", навео је Лавров.

Он је оценио да би ЕУ требало да на себе преузме потпуну одговорност за такво стање ствари и да инсистира на испуњењу договореног.

Ивица Дачић је рекао да Албанци не схватају да су се ситуација и свет променили. Оценио је да су захтеви Албанаца доказ колико нису спремни на било какав компромис.

"Они сви хоће пројекат 'Велике Албаније' и њима је све ово мало, хтели би да дођу до Ниша. Они би да узму пола Црне Горе, пола Македоније и север Грчке", упозорио је Дачић.

Наводећи да је у Приштини пре неколико дана прослављен рођендан Била Клинтона, приметио је да је то "једино место на свету где се славио, осим у његовој кући".

То је, према његовим речима, доказ да су Албанци "заостали у времену". 

"Време се променило. То што они мисле – нема ништа од тога", поручио је Дачић и додао: "Код нас би се то рекло, мада није дипломатски, "кад на врби роди грожђе'". 

Србији неопходна подршка Русије 

Дачић је поручио да без подршке Русије, Србија не би могла да обрани своје националне интересе и територијални интегритет, те додао да је подршка Москве неопходна и ако се дође до решење у дијалогу са Приштином.

Дачић је захвалио на безрезервној подршци коју пружају председник Владимир Путин и Русија, а кад је реч о интересима Србије.

"Србија ће са своје стране исто тако подржавати Русију и, као што знате, није се придружила нити ће се икада придружити било каквим мерама, санкцијама против руског народа. Нама је важна подршка Русије и у том смислу председник Александар Вучић и ја смо редовно информисали руску страну, и данас сам то урадио, о току дијалога са Приштином", пренео је Дачић на заједничкој конференцији за штампу.

Казао је да је и данас свог колегу Лаврова информисао да албанска страна не испуњава договорено.

"Ми желимо да се постигне компромис и да дође до договора, али очигледно је да постоје двоструки стандарди, нарочито на Западу, који гледа Приштини кроз прсте", указао је он.

Поменуо је као пример да је тужилац за ратне злочине, иначе Албанац, поднео оставку због притисака које, како је рекао, албански ветерани ОВК врше да се не би подизале оптужнице против њих.

"Ми ћемо и у наставку дијалога бити у тесној вези са Русијом, са председником Путином и министром Лавровом, јер сматрамо да без подршке Русије не може доћи до решења", казао је Дачић.

Констатовао је, међутим, да је дошло до промена у ставовима код неких земаља на западу, а које данас, каже, дозвољавају да се говори о компромисном решењу, док су раније говориле да је све већ решено.

Односи Србије и Русије напредују

Лавров је оценио да односи Москве и Београда напредују на сваком пољу и да је руској страни драго што може да угости српског министра.

"Наши контакти су били интензивни. Сећам се са топлином моје посете Србији у фебруару, када смо славили 180. годишњицу успостављања дипломатских односа. Након тога, примили смо 8. и 9. маја српског председника Александра Вучића, који је присуствовао паради поводом Дана победе и учествовао у маршу Бесмртног пука, а поред тога је имао и разговоре са руским председником Владимиром Путином. Ми то много ценимо", рекао је Лавров, а пренео Тас.

Лавров је подсетио и да се с Дачићем састао у јуну у Москви, и поручио да данас имају прилику да разговарају о билатералним односима, који, каже, напредују на сваком пољу, као и о регионалним и глобалним дешавањима.

"Ми смо постигли добар напредак у свим подручјима и мислим да ћемо данас додати још позитивних вибрација нашим односима", поручио је шеф руске дипломатије.

Дачић је казао да су односи две земље на веома високом нивоу, да су то односи стратешких партнера.

Пренео је да га је данас амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић обрадовао причом о томе како је на питање у градској скупштини Москве – да ли би неки трг или улица могли да понесу име неког Србина или Србије – градоначелник одговорио: "Шта ћете више, имате један од главних, а то је Кутузов, чија је мајка Српкиња."

"Ја то нисам знао и велика је част што је то тако. Верујем да нико у Србији то не зна. Када смо већ код Кутузова, он је победио Наполеона уз чувени мото 'време и стрпљење'. Ми то примењујемо и када су наши проблеми у питању", додао је Дачић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво